Stupné

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stupné
Stupné, v pozadí vrch Žeravica
Stupné, v pozadí vrch Žeravica
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška330 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrenčínský
OkresPovažská Bystrica
Tradiční regionHorní Pováží
Stupné
Stupné
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha7,5 km²
Počet obyvatel684 (2021)[1]
Hustota zalidnění91 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaPeter Splavec
Vznik1416 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.obecstupne.sk
Telefonní předvolba042
PSČ018 12 (pošta Brvnište)
Označení vozidel (do r. 2022)PB
NUTS513687
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stupné (maďarsky Osztopna, dříve Sztupna) je obec na Slovensku v okrese Považská Bystrica. Žije zde 684[1] obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1416.

Poloha a charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Obec Stupné se nachází v údolí potoka Papradnianky na okraji Javorníků, 10 km severozápadě od okresního města Považská Bystrica. Kolem obce se tyčí dva vrchy; nižší Žeravica s nadmořskou výškou 525 m n. m. a vyšší Bukovina s nadmořskou výškou 638 m n. m.

Na severu sousedí Stupné s obcí Brvnište, na jihu má společnou hranici se vsí Jasenica. Na východě pak sousedí s Hvozdnicou a na západě s vesnicí Prosné.

Dějiny obce[editovat | editovat zdroj]

Archeologické nálezy z roku 1989 potvrdily, že území dnešního Stupného bylo ve starověku osídleno lidmi laténské kultury. Další výzkum proběhl v roce 1992 pod vedením Jozefa Moravčíka z Považského muzea; během tohoto výzkumu byly na vrcholu Žeravica odhaleny pozůstatky někdejšího hradiště. První písemná zmínka o obci Stupné pochází z roku 1416. Ves tehdy nesla název Stupičná. Současný název se ustálil po roce 1525. Roku 1598 stálo v obci čtyřiadvacet domů a jeden mlýn.

V 16.18. století bylo Stupné součástí bytčanského panství, jež postupně náleželo rodinám Turzo a Esterházy. V 19. století přešel velkostatek do rukou rodu Popperů a určité majetkové podíly ve Stupném držely rovněž původem židovské rodiny Marmosteinů a Politzerů. Tehdy se obec potýkala s vlnou vystěhovalectví, směřující především do Francie, Německa a Spojených států amerických.

Sbor dobrovolných hasičů[editovat | editovat zdroj]

Sbor dobrovolných hasičů byl oficiálně založen v roce 1934. Prvním velitelem sboru se stal Ján Smataník.[2] Budova hasičské zbrojnice sousedí s obecním úřadem. V letech 20052009 prošla rekonstrukcí.

Školství[editovat | editovat zdroj]

Třída místní národní školy v 50. letech 20. století

Do roku 1901 navštěvovaly děti školu v sousední Jasenici, která byla vybudována v roce 1857 společným nákladem obcí Jasenica, Stupné, Podvažie a Beňov.[3] Roku 1901 byla ve Stupném za 3 000 zlatých zbudována nová jednotřídní církevní škola.[3] Ve 30. letech 20. století na škole působil kantor Emanuel Bouška, autor pamětní knihy.[4] Provoz původní školy byl ukončen v 70. letech 20. století a roku 1982 byla škola zbourána. Na jejím místě vyrostla kaple Panny Marie Sedmibolestné.

V roce 1974 byla při silnici směrem do sousední Jasenice zahájena stavba nové základní školy. Dnes jsou prostory této budovy z části využívány jako mateřská škola, z části slouží soukromým účelům. Místní děti dnes tak převážně dojíždějí do školy v Brvništi.

Obecní správa a politika[editovat | editovat zdroj]

Zastupitelstvo a starosta[editovat | editovat zdroj]

Současným starostou obce je Peter Krajčoviech, který v čele Stupného stojí od roku 2013. Zastupitelstvo je sedmičlenné.

Znak[editovat | editovat zdroj]

Znak při vjezdu do obce

Dnešní znak obce vychází ze tří dochovaných historických pečetí. Nejstarší obecní pečeť se datuje do roku 1784. Na jejím kruhopisu stojí: Siglium.Pagi.Stupne.[5] Uprostřed pečetního pole je vyobrazen stojící býk. Další pečetidlo pochází z roku 1880. Kruhopis je maďarský: Sztupne kozség pecséetje.[5] Nejmladší dochovaná pečeť pochází z let 1886 a 1887. Ve středu pečetního pole se opět nachází stojící býk a na kruhopisu stojí: Kis-Kézség.Trencsén-Megye Vág Beszterczei Járás.[5] Znak: V modrom štíte zlaté slnko striedavých lúčov vychádzajúce vpravo spoza vysokého zeleného vrchu, pred ktorým obrátený striebrom odetý oráč orie zlatým pluhom so striebornou radlicou  a strieborným  koliekom, ťahaným strieborným zlatokopytým  a striebrorohým volom v zlatom postroji.[5]

Dominanty obce[editovat | editovat zdroj]

  • Dům smutku – stavba z roku 1993. Nachází se u něj obecní hřbitov.
  • Obecní úřad s hasičskou zbrojnicí
  • Kaple Panny Marie Sedmibolestné – vybudována v 80. letech minulého století. Uvnitř kaple je dřevěná socha Panny Marie Sedmibolestné z roku 1805.
  • Majer – v minulosti byl obýván židovskou rodinou Politzerů. Stavba je dnes v dezolátním stavu.
  • Křížová cesta – vybudována a vysvěcena roku 2009.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

V obci roste vzácná rostlina kavyl. V některých obecních potůčcích také žijí raci, čolci a blešivci.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava: Statistický úřad Slovenské republiky.
  2. WEBYGROUP. História. www.obecstupne.sk [online]. [cit. 2016-11-29]. Dostupné online. 
  3. a b ŠIBIK, Marek; KRAJČOVIECH, Milan. Stupné v obrazoch Marka Šibika a fotografiách Milana Krajčoviecha. První. vyd. Stupné: [s.n.], 2010. 30 s. 
  4. BOUŠKA, Emanuel. Pamätná kniha obce: Stupné. Stupné: [s.n.], 1933. 400 s. 
  5. a b c d WEBYGROUP. Symboly obce. www.obecstupne.sk [online]. [cit. 2017-01-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]