Thurzové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Turzové)
Thurzové
Erb rodu Turzů
ZeměUherskoUhersko Uhersko České královstvíČeské království České království
TitulySvobodní páni
ZakladateléMartin Turzo (Jan z Betlanovců)
Rok založení14. století
Větve roduspišská, oravsko-bytečská
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Renesanční dům Turzů v Levoči
Dům Turzů v Banské Bystrici

Thurzové (slovensky Turzovci, historicky psáno Thurzo nebo Turzo; německy Thürzin, Thurzo nebo Turzo; maďarsky Thurzó) byl uherský šlechtický rod. Jeho historicky nejvýznamnější členové měli převážně slovensko-německé rodiče.[zdroj?] Vrchol hospodářské a politické moci tohoto rodu spadal do období 15. a 16. století.

Dějiny rodu[editovat | editovat zdroj]

Původní majetky rodu byly na SpišiBetlanovcích, původně nazývaných Bethlenfalva. Prvním známým představitelem rodu je Ján z Betlanovců, který žil na přelomu 14. a 15. století, společně s bratry Jurajem Tatárem a Martinem. Příjmení Turzo poprvé použil jeho syn Juraj, levočský měšťan, narozený roku 1458.

Od konce 15. století Turzové vlastnili firmy s kovy v Krakově a Levoči a podnikali na Spiši, Gemeru, středním Slovensku, Polsku, Sedmihradsku, Čechách a Německu v oblasti hutnictví a hornictví. V roce 1494 založili Turzovsko-fuggerovskou společnost, někdy považovanou za vůbec první raně kapitalistický podnik v Evropě. S ní brzy získali světový monopol na trhu s mědí a otevřeli obchodní místa po celé Evropě. Kolem roku 1500 ovládali výrobu drahých a neželezných kovů v Uhersku. Mimo jiné vystavěli i měděnou cestu v Zalámané dolině.

Za vydělané peníze kupovali pozemky. Stali se vlastníky panství Šintava, Hlohovec, Bojnice, Tematín, Trenčín, Spiš, Orava, Bytča, Červený Kameň, Hričov, Lietava, Zvolen, Tokaj, a dalších pozemků v Uhrách a Německu. Byli jedním z nejvýznamnějších magnátských rodů v Uhersku po celé 16. století a začátkem 17. století a postupně zastávali téměř všechny nejvýznamnější hodnosti ve správě Uherska. Byly dědičnými župany Spiše a Oravy.

V roce 1621 vymřela Imrichem po meči oravsko-bytečská větev, roku 1635 a 1636 Adamem a Michalem spišské větve rodu.

Významní příslušníci[editovat | editovat zdroj]

Transkripce jmen kolísá mezi maďarskou, německou, polskou, slovenskou a českou, stejně tak nejednotná jsou pořadová čísla za jmény[1].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Turzovci na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LENGYELOVÁ, Tünde: Thurzovci a ich historický význam. Bratislava 2012.
  • SAKTOROVÁ, Helena: Turzovské knižnice. Osobné knižné zbierky a knihy dedikované členom rodu Turzovcov. Martin 2009.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Upozornění: Na této stránce jsou jako zdroj použity maďarské dokumenty z konce 19. století a všechna jména pro Uhersko jsou zapsána v moderní maďarštině bez ohledu na to, jaké bylo původní první či druhé jméno osoby a zda skutečné jméno bylo slovenské, německé, české a podobně.