Strix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxStrix
alternativní popis obrázku chybí
puštík obecný (Strix aluco)
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Řádsovy (Strigiformes)
Čeleďpuštíkovití (Strigidae)
Rodpuštík (Strix)
Linnaeus, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strix (česky puštík, toto jméno se však používá pro více rodů) je rod středně velkých sov z čeledi puštíkovitých, u něhož se rozeznává kolem 22 druhů. Na hlavě nemají „uši“ z peří, jako výr či kalous a žijí převážně v lese. Loví v noci a živí se zejména drobnými savci, mimo to i ptáky, hlodavci či plazy. Na českém území se přirozeně vyskytují dva druhy: běžně a celoplošně puštík obecný a velmi vzácně v Beskydech a v oblasti Šumavy a Českého lesa puštík bělavý.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Rod Strix vytyčil již švédský přírodovědec Carl Linné v 10. vydání Systema Naturae.[1] Jméno rodu je latinské označení pro sovu.[2] Typovým druhem rodu Strix je puštík obecný.[3]

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Do rodu Strix se řadí následujících 22 druhů:[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LINNAEUS, Carolus. Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. 10. vyd. Stockholm: Holmiae. (Laurentii Salvii), 1758. Dostupné online. S. 92. (latinsky) 
  2. JOBLING, J.A. Helm Dictionary of Scientific Bird-names. London: Christopher Helm, 2010. Dostupné online. ISBN 978-1-4081-2501-4. S. 368. (anglicky) 
  3. Check-List of Birds of the World. Příprava vydání James L. Peters. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1940. Dostupné online. S. 156. (anglicky) 
  4. Owls. www.worldbirdnames.org [online]. IOC World Bird List v13.2 [cit. 2023-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]