Jiří Zelenka (bubeník): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rozlišovač
m typo
Řádek 13: Řádek 13:
| děti = Adéla, Barbora, Hynek
| děti = Adéla, Barbora, Hynek
}}
}}
'''Jiří Zelenka''' (* [[10.&nbsp;únor]]a [[1963]] [[Milevsko]])<ref>https://www.energit-band.com/jiri-zeli-zelenka</ref> je jeden z nejuznávanějších bubeníků v Česku. Je dlouholetým členem kapely [[Etc...]] zpěváka [[Vladimír Mišík|Vladimíra Mišíka]], se kterou nahrál alba ''[[Nůž na hrdle]]'' (1999), ''[[Umlkly stroje]]'' (2004) a ''[[Ztracený podzim]]'' (2010). S&nbsp;členy Etc... rovněž doprovázel [[Vladimír Merta|Vladimíra Mertu]] na albu ''[[Ponorná řeka (album)|Ponorná řeka]]'' (2011). Je dvorním bubeníkem kapely [[Bratři Ebenové]], frotman kapely [[Marek Eben]]. Spolupracuje se spousty známýmí hudebníky, jako třeba [[Luboš Andršt]] , [[Kamil Střihavka]], [[Michal Pavlíček]], [[Vladimír Guma Kulhánek]] a kapely [[Žlutý pes]], [[Flamengo]], [[Big Heads]], [[Blue Effect]] a místo dostal např. v kapele [[Olympic]]. Je firemním hráčem firmy ''Mapex''.
'''Jiří Zelenka''' (* [[10.&nbsp;únor]]a [[1963]] [[Milevsko]])<ref>https://www.energit-band.com/jiri-zeli-zelenka</ref> je jeden z nejuznávanějších bubeníků v Česku. Je dlouholetým členem kapely [[Etc...]] zpěváka [[Vladimír Mišík|Vladimíra Mišíka]], se kterou nahrál alba ''[[Nůž na hrdle]]'' (1999), ''[[Umlkly stroje]]'' (2004) a ''[[Ztracený podzim]]'' (2010). S&nbsp;členy Etc... rovněž doprovázel [[Vladimír Merta|Vladimíra Mertu]] na albu ''[[Ponorná řeka (album)|Ponorná řeka]]'' (2011). Je dvorním bubeníkem kapely [[Bratři Ebenové]], frotman kapely [[Marek Eben]]. Spolupracuje se spousty známýmí hudebníky, jako třeba [[Luboš Andršt]], [[Kamil Střihavka]], [[Michal Pavlíček]], [[Vladimír Guma Kulhánek]] a kapely [[Žlutý pes]], [[Flamengo]], [[Big Heads]], [[Blue Effect]] a místo dostal např. v kapele [[Olympic]]. Je firemním hráčem firmy ''Mapex''.


== Život ==
== Život ==

Verze z 21. 5. 2020, 06:02

Jiří Zelenka
Základní informace
Jinak zvanýZelí
PřezdívkaZelí
Narození10. února 1963 (61 let)
Milevsko
Žánryrock, bigbeat
Povoláníbubeník
Nástrojebicí
Aktivní roky1980–dosud
Oceněníceny Anděl
PartnerkaMartina Zelenková
DětiAdéla, Barbora, Hynek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Zelenka (* 10. února 1963 Milevsko)[1] je jeden z nejuznávanějších bubeníků v Česku. Je dlouholetým členem kapely Etc... zpěváka Vladimíra Mišíka, se kterou nahrál alba Nůž na hrdle (1999), Umlkly stroje (2004) a Ztracený podzim (2010). S členy Etc... rovněž doprovázel Vladimíra Mertu na albu Ponorná řeka (2011). Je dvorním bubeníkem kapely Bratři Ebenové, frotman kapely Marek Eben. Spolupracuje se spousty známýmí hudebníky, jako třeba Luboš Andršt, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Vladimír Guma Kulhánek a kapely Žlutý pes, Flamengo, Big Heads, Blue Effect a místo dostal např. v kapele Olympic. Je firemním hráčem firmy Mapex.

Život

Jiří Zelenka se narodil v roce 1963, v Milevsku. S rodinou žil nějakou dobu v Oseku, poblíž Milevska. Do první třídy nastoupil v Milevsku roku 1970. Chodil do 1.ZŠ T.G.Masaryka. Od malička byl veden k hudbě. S otcem chodil hrát na svatby a vždy ho to fascinovalo. Proto nastoupil do Základní hudební školy v Milevsku, na hru na akordeon. Byl také součástí Milevského pěveckého sboru, pod vedením Anděly Maršálkové. Roku 1978 nastoupil na milevské gymnázium, kde společně s kamarády, založil svojí první kapelu jménem Vega. Tam si odbyl své bubenické začátky. Potom přešel k místní kapele Fantom, kde působil 6 let. Hru na bicí studoval u Miloše Veselého. V roce 1986 ho kontaktuje kytarista Pavel Skála, jestli by nešel na záskok k tehdy populární kapele Marsyas. Tím se odstartovala jeho profesionální kariéra. V letech 1986–1988 je Jiří Zelenka členem Posádkové hudby Praha. Na vojně začína zkoušet s kapelou Žlutý pes. Po ukončení služby tam nastupuje jako stálý člen. V kapele je po dobu dvaceti let. Kapely se o jeho talentu a profesionalitě začínají pomalu dozvídat a Jiří Zelenka začíná být nejžádanějším bubeníkem. Přijímá kapely jako jsou Bigheads, BSP, Etc..., Krausberry, Flamengo, Blues Session, a další... Byl žádán i do známé kapely Olympic, ale kvůli pracovní zátěži tuto nabídku nemohl přijmout. Avšak dodnes jsou s Petrem Jandou dobří přátelé. Účinkoval také ve známém televizním pořadu „Na kloboučku“. Také se podílel na muzikálu „Jesus Chrtist Superstar“. Dnes je Jiří Zelenka stále žádaným a legendárním bubeníkem. Hraje s kapelami Etc..., Bratři Ebenové, Afterglow, Kybabu a dalšími, se kterými pořádá spousty koncertů po celém Česku.

Odkazy

Reference

Externí odkazy