Zdymadlo a vodní elektrárna Lysá nad Labem: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta15)
aktualizace
Řádek 1: Řádek 1:
{{infobox - budova}}
{{infobox - budova}}


'''Zdymadlo Lysá nad Labem''' je vodní dopravní stavbou na [[Labe|Labi]], které je ve správě státního podniku [[Povodí Labe (státní podnik)|Povodí Labe]]. Jmenovitá poloha plavební komory je na říčním kilometru 875,05<ref>plavební mapa SL30</ref> (podle původní kilometráže od Mělníka řkm 40,663). V současnosti (2006) prochází tato [[plavební komora]] rekonstrukcí, která je financovaná ze zdrojů [[Evropská unie|Evropské unie]].
'''Zdymadlo Lysá nad Labem''' je vodní dopravní stavbou na [[Labe|Labi]], které je ve správě státního podniku [[Povodí Labe (státní podnik)|Povodí Labe]]. Přestože je pojmenováno po městu [[Lysá nad Labem]], nalézá se celé na území obce [[Přerov nad Labem]]. Jmenovitá poloha plavební komory je na říčním kilometru 875,05<ref>plavební mapa SL30</ref> (podle původní kilometráže od Mělníka řkm 40,663). V roce 2006 prošla tato [[plavební komora]] rekonstrukcí, která byla financována ze zdrojů [[Evropská unie|Evropské unie]].


== Historie ==
== Historie ==
Řádek 20: Řádek 20:


== Zajímavosti ==
== Zajímavosti ==
Ani po regulaci Labe ve 30. letech 20. století nedošlo k úpravě hranic obce [[Přerov nad Labem]] a města [[Lysá nad Labem]]. Dodnes lze z katastrální mapy možné zjistit tvar toku neregulované řeky. Po divoké řece zbyla v krajině řada pozůstatků - viz např. [[Hrbáčkovy tůně]], [[Babinecká tůň]] nebo [[Budečská hráz]].
Téměř osmdesát let po regulaci Labe ve 30. letech 20. století nedošlo k úpravě hranic obce [[Přerov nad Labem]] a města [[Lysá nad Labem]]. do roku 2015 bylo možno z katastrální mapy zjistit tvar toku neregulované řeky. Po divoké řece zbyla v krajině řada pozůstatků - viz např. [[Hrbáčkovy tůně]], [[Babinecká tůň]] nebo [[Budečská hráz]]. Od směny pozemků obou obcí je celá komora i s jezem na území Přerova nad Labem.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 6. 1. 2020, 02:15

Zdymadlo Lysá nad Labem
Zdymadlo Lysá nad Labem
Zdymadlo Lysá nad Labem
Poloha
AdresaPřerov nad Labem, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zdymadlo Lysá nad Labem je vodní dopravní stavbou na Labi, které je ve správě státního podniku Povodí Labe. Přestože je pojmenováno po městu Lysá nad Labem, nalézá se celé na území obce Přerov nad Labem. Jmenovitá poloha plavební komory je na říčním kilometru 875,05[1] (podle původní kilometráže od Mělníka řkm 40,663). V roce 2006 prošla tato plavební komora rekonstrukcí, která byla financována ze zdrojů Evropské unie.

Historie

Zdymadlo bylo postaveno v rámci regulace říčního toku Labe v letech 19311935. V roce 1939 byly zahájeny práce na doplnění zdymadla o malou vodní elektrárnu, kvůli druhé světové válce však došlo k přerušení prací a stavba byla dokončena až o 9 let později v červenci 1948.

Jednotlivé části

Jez

Jez sestává ze tří polí se světlostí 23 m, celková hrazená výška je 4,6 m. Jezová pole jsou oddělena pilíři o šířce 3,6 m a délce 20 m.

Rybí přechod

Rybí přechod má šířku 1,2 m a nachází se v levém jezovém pilíři a v pravé zdi plavební komory.

Malá vodní elektrárna

Malá vodní elektrárna je situována u pravého břehu. Je osazena Kaplanovou turbínou s vertikální osou o výkonu 1,2 MW při hltnosti 53 m³/s a spádu 2,84 m.

Plavební komora

Plavební komora je jednolodní a má rozměry 85x12 m. Je situována u levého říčního břehu. Ovládání vrat a vertikálních stavidel je hydraulické.

Zajímavosti

Téměř osmdesát let po regulaci Labe ve 30. letech 20. století nedošlo k úpravě hranic obce Přerov nad Labem a města Lysá nad Labem. Až do roku 2015 bylo možno z katastrální mapy zjistit tvar toku neregulované řeky. Po divoké řece zbyla v krajině řada pozůstatků - viz např. Hrbáčkovy tůně, Babinecká tůň nebo Budečská hráz. Od směny pozemků obou obcí je celá komora i s jezem na území Přerova nad Labem.

Odkazy

Reference

  1. plavební mapa SL30

Externí odkazy