Konference ve Wannsee: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rv cp z stream.cz
→‎Odraz v kultuře: jako hraný film zfilmováno 2x
Řádek 24: Řádek 24:


== Odraz v kultuře ==
== Odraz v kultuře ==
Nepočítáme-li dokumentární filmy, byly události konference dvakrát zfilmovány jako hraný film. Poprvé v roce [[1984]] v německo-rakouské koprodukci pod názvem ''Die Wannseekonferenz'' (režie Heinz Schirk). V roce [[2001]] byl v produkci [[HBO]] podle zápisků Martina Luthera natočen film s názvem ''Conspiracy'', v české verzi se film jmenuje ''[[Konference ve Wannsee (film)|Konference ve Wannsee]]'', jenž je koncipován jako rekonstrukce událostí skutečné konference.
Informace o konferenci ve Wannsee hrají klíčovou úlohu v románu [[Robert Harris|Roberta Harrise]] ''Otčina'' (vydán 1992, česky 2012), který se odehrává 60. letech 20. století v alternativní historii, v níž Německo zvítězilo ve druhé světové válce.


Informace o konferenci ve Wannsee hrají klíčovou úlohu v románu [[Robert Harris|Roberta Harrise]] ''Otčina'' (vydán 1992, česky 2012), který se odehrává 60. letech 20. století v alternativní historii, v níž Německo zvítězilo ve druhé světové válce.
V roce [[2001]] byl v produkci [[HBO]] podle zápisků Martina Luthera natočen film s názvem ''Conspiracy'', v české verzi se film jmenuje ''[[Konference ve Wannsee (film)|Konference ve Wannsee]]'', jenž je koncipován jako rekonstrukce událostí skutečné konference.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 5. 5. 2017, 15:20

O filmu pojednává článek Konference ve Wannsee (film).
Villa ve Wannsee, kde se konference konala

Konference ve Wannsee je označení pro setkání vysokých představitelů nacistického Německa, které se konalo v úterý 20. ledna 1942 v zámečku na břehu jezera Wannsee poblíž Berlína. Jediným bodem jednání byla koordinace konečného řešení židovské otázky.

Schůze byla přísně tajná, ale po válce byla v roce 1947 americkými vyšetřovateli nalezena v jednom z říšských ministerstev jediná kopie zápisků pořízených na konferenci říšským sekretářem Martinem Lutherem. Tyto poznámky jsou jediným důkazem o konání, průběhu i závěrech konference.

Účastníci schůze

Celá schůze trvala asi 90 minut a účastnilo se jí 15 osob:

Odraz v kultuře

Nepočítáme-li dokumentární filmy, byly události konference dvakrát zfilmovány jako hraný film. Poprvé v roce 1984 v německo-rakouské koprodukci pod názvem Die Wannseekonferenz (režie Heinz Schirk). V roce 2001 byl v produkci HBO podle zápisků Martina Luthera natočen film s názvem Conspiracy, v české verzi se film jmenuje Konference ve Wannsee, jenž je koncipován jako rekonstrukce událostí skutečné konference.

Informace o konferenci ve Wannsee hrají klíčovou úlohu v románu Roberta Harrise Otčina (vydán 1992, česky 2012), který se odehrává 60. letech 20. století v alternativní historii, v níž Německo zvítězilo ve druhé světové válce.

Odkazy

Externí odkazy