Gruppenführer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Gruppenführer byla hodnost příslušníků paramilitárních jednotek NSDAP oddílů SA a SS. Tato hodnost byla prvně založena v roce 1925 jako vyšší hodnost u SA.

Hodnost SS[editovat | editovat zdroj]

Límcové označení SS-gruppenführera po roce 1942.

V roce 1930 se hodnost Gruppenführer stala hodností SS a byla původně udělována těm důstojníkům, kteří veleli SS-Gruppen (skupinám SS) a také všem služebně starším důstojníkům z velícího štábu SS. V roce 1932 byla SS reorganizována a SS-Gruppen byly přeměněny na SS-Abschnitt. Držitel hodnosti Gruppenführer velel SS-Abschnitt (SS úsek), když nová hodnost Obergruppenführer dohlížela nad SS-Oberabschnitts (velkoúseky SS), které byly největší jednotky SS v Německu.

Jako v SA, hodnost SS Gruppenführer byla považována za ekvivalent pro hodnost plnohodnotného generála, ale po roce 1934 začala být považována za ekvivalent pro generálporučíka.

Během druhé světové války, když Waffen-SS začaly používat hodnost, SS-Gruppenführer se začal rovnat generálporučíkovi ve Wehrmachtu a začalo být uváděno jako SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS.

Insignie SS-Gruppenführera se skládaly ze tří dubových listů umístěných ve středu límcového hodnostního označení v černém pozadí na obou stranách límce uniformy SS. Od roku 1930 do roku 1942 byly insignie SS stejné jako odznak hodnosti SA. Avšak později upravila SS límcové označení SS-Gruppenführera přidáním malé pecky. Hodnosti SS-Gruppenführer byly rovněž přidruženy nárameníky armádního generálporučíka.

Hodnost SA[editovat | editovat zdroj]

Pro hodnost Gruppenführer v rámci SA bylo typické, že velel velkému počtu jednotek známých jako "Standarten", které byly formovány do SA-Gruppen (skupin SA). I vzhledem k původní koncepci, byla hodnost Gruppenführer považována za ekvivalent pro hodnost plnohodnotného generála.

Další využití hodnosti[editovat | editovat zdroj]

Hodnost Gruppenführer byla také používána v několika dalších paramilitárních nacistických jednotkách jako např. Nacionálně socialistický motoristický sbor (NSKK) a Nacionálně socialistický letecký sbor (NSFK). V roce 1944 byla hodnost Gruppenführer přejata Volkssturmem jako nižší poddůstojnická hodnost velitele formace o velikosti družstva vojáků Volkssturmu.

Výraz Gruppenführer byl také všeobecně užíván v německých ozbrojených složkách jako je např. Heer, Waffen-SS a pozemní jednotky Luftwaffe pro označení funkce velitele družstva pěchoty o velikosti 9 až 10 mužů.

V německém hasičském sboru je termín Gruppenführer používán pro velitele skupiny po 8 hasičích. Skupina hasičů nazývaná Gruppe je malá hasičská taktická jednotka hasičského sboru. Stejně jako ve vojenském užití je termín Gruppenführer používán pouze pro označení funkce, ne hodnosti. Termín je používán dodnes.

Předcházející:
Brigadeführer
Hodnost SS
Gruppenführer
Následující:
Obergruppenführer