Nápověda:Odkazy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Jiné jmenné prostory: +spíše neodkazovat
+ odkazy na diffy a revize
Řádek 36: Řádek 36:


Pokud chcete odkázat na kategorii, musíte na začátek odkazu vložit dvojtečku (například <code><nowiki>[[:Kategorie:Houby]]</nowiki></code>). Jinak se nevytvoří odkaz, ale stránka se do příslušné kategorie zařadí.
Pokud chcete odkázat na kategorii, musíte na začátek odkazu vložit dvojtečku (například <code><nowiki>[[:Kategorie:Houby]]</nowiki></code>). Jinak se nevytvoří odkaz, ale stránka se do příslušné kategorie zařadí.

=== Konkrétní revize ===
Odkazovat lze i na konkrétní [[Nápověda:Revize|revize]] nebo [[Nápověda:Rozdíl verzí|diffy]] stránek. Pro odkazování revize vnitřním odkazem lze použít:
*<code><nowiki>[[Speciální:Permalink/<číslo revize>]]</nowiki></code>, případně s vlastním textem za svislítkem: <code><nowiki>[[Speciální:Permalink/<číslo revize>|vlastní text]]</nowiki></code>

Pro odkazování na diffy lze pooužít:
*<code><nowiki>[[Speciální:Diff/<číslo jedné revize>/<číslo druhé revize>]]</nowiki></code> – rozdíl konkrétních revizí
*<code><nowiki>[[Speciální:Diff/<číslo revize>]]</nowiki></code> – rozdíl zadané revize s předchozí
(opět lze přidat vlastní text za svislítko)


== Mezijazykové odkazy ==
== Mezijazykové odkazy ==

Verze z 5. 1. 2016, 15:01

Odkazy v textu, které umožňují dostat se kliknutím na další stránky, jsou jednou z nejdůležitějších vlastností odlišujících Wikipedii od klasické tištěné encyklopedie. Hlavní jsou vnitřní odkazy na články a jiné stránky Wikipedie, které se vkládají pomocí dvojitých hranatých závorek. Méně časté jsou externí odkazy na ostatní internetové stránky, které se vkládají pomocí jednoduchých hranatých závorek a umisťují do samostatného oddílu článku. Třetí skupinou jsou odkazy na další jazykové verze Wikipedie a sesterské projekty nadace Wikimedia, které jsou vkládány pomocí dvojitých hranatých závorek, ale nepovažují se za vnitřní odkazy.

Vnitřní odkazy

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Nápověda:Vnitřní odkazy.

Vnitřní odkaz, případně interní odkaz, wikilink se nazývá odkaz na stránku v rámci projektu Wikipedie.

Odkazy na články

Odkaz na jiné encyklopedické heslo (článek, stránku) se velice prostě vytvoří jeho uzavřením do zdvojené hranaté závorky:

[[heslo]]

které se pak interpretuje jako heslo. Pouze u prvního znaku nezáleží na psaní velkého či malého písmene. Existuje-li odkaz, pak se při interpretaci zobrazí modře, v opačném případě červeně. Kliknete-li na takový červený odkaz, otevře se vám automaticky editační prostředí pro zadání textu tohoto nového encyklopedického hesla.

Pokud potřebujete použít v textu synonymum hesla nebo jeho jiný gramatický tvar, pak mezi tvar hesla uvedený v encyklopedii a jeho synonymum vložte svislítko takto:

[[Sčítání|součtem]]. 

Zápis se pak v textu interpretuje jako součtem, avšak odkazuje na sčítání.

Pokud těsně před ukončení odkazu vložíte svislítko, název stránky se zobrazí bez části, která má formát českého nebo amerického rozlišovače, tj. buď je v závorce na konci názvu nebo za čárkou. Například

  • [[Karel Novák (fotograf)|]] se zobrazí jako Karel Novák
  • [[:en:Chestertown, New York|]] se zobrazí jako Chestertown

V případě odkazu do jiného projektu nebo jiného jmenného prostoru takto umístěným svistlítkem potlačíte i zobrazení názvu (značky) projektu či jmenného prostoru. (Toto použití svislítka z technických důvodů nefunguje v některých speciálních kontextech, například ve shrnutích, v <ref>…</ref> a podobně).

Nevhodné je dělat odkazy v nadpisech jednotlivých oddílů (sekcí) článku: ve většině případů taková sekce nebude nalezena, ať již použitím odkazu na ni nebo při pokusu najít ji z posledních změn.

Rozšířením vnitřních odkazů je použití kotev v rámci jednotlivých hesel. Ty odkazují na názvy nadpisů uvnitř článku. [[Woodcrafterské hnutí#Přehled woodcrafterských organizací]] se interpretuje jako Woodcrafterské hnutí#Přehled woodcrafterských organizací.

Nechcete-li pak, aby z odkazu bylo ihned zřejmé, že odkazuje na kotvu, nebo pokud by kotva působila v textu rušivě, pak použijte následující zápis: [[Woodcrafterské hnutí#Přehled woodcrafterských organizací|seznam woodcrafterských organizací]], který má podobný efekt jako již zmíněný zápis synonym a vypadá po interpretaci takto: seznam woodcrafterských organizací (viz též bod 2 v přehledu)

Nezapomeňte, že libovolné heslo může být kdykoliv upraveno nebo přepracováno, včetně zrušení, přejmenování nebo reorganizace nadpisů. Používejte proto odkazy na titulky v hesle s velkou opatrností a zdrženlivostí.

Jiné jmenné prostory

Někdy je třeba odkázat na jinou stránku než na článek, například na kategorii. Na diskusních stránkách je často třeba odkazovat na jiné diskusní stránky, na stránky s nápovědou nebo pravidly Wikipedie nebo na osobní stránku některého wikipedisty. V takovém případě je součástí názvu stránky i označení jmenného prostoru (před dvojtečkou). Z encyklopedických článků se však obecně příliš nedoporučuje odkazovat do jiných jmenných prostorů, považuje se to za zbytečně matoucí pro méně zkušené čtenáře.

Pokud těsně před ukončení odkazu vložíte svislítko, název stránky se zobrazí bez názvu jmenného prostoru. Například [[Wikipedista:Karel Novák|]] se zobrazí jako Karel Novák (toto z technických důvodů nefunguje v některých speciálních kontextech, například ve shrnutích, v <ref>…</ref> a podobně).

Pokud chcete odkázat na kategorii, musíte na začátek odkazu vložit dvojtečku (například [[:Kategorie:Houby]]). Jinak se nevytvoří odkaz, ale stránka se do příslušné kategorie zařadí.

Konkrétní revize

Odkazovat lze i na konkrétní revize nebo diffy stránek. Pro odkazování revize vnitřním odkazem lze použít:

  • [[Speciální:Permalink/<číslo revize>]], případně s vlastním textem za svislítkem: [[Speciální:Permalink/<číslo revize>|vlastní text]]

Pro odkazování na diffy lze pooužít:

  • [[Speciální:Diff/<číslo jedné revize>/<číslo druhé revize>]] – rozdíl konkrétních revizí
  • [[Speciální:Diff/<číslo revize>]] – rozdíl zadané revize s předchozí

(opět lze přidat vlastní text za svislítko)

Mezijazykové odkazy

Nabídka „v jiných jazycích“ na stránce článku
Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Nápověda:Mezijazykové odkazy.

Mezijazykové odkazy jsou odkazy na články a další stránky jiných jazykových verzích Wikipedie. Běžně se používají jen odkazy v levém menu (V jiných jazycích), které propojují články pomocí Wikidat. V minulosti se používaly pro vzájemné odkázání na stejné články v jiných jazycích zápis: [[jazykový kód:Titul]].

Pokud je v odůvodněných případech potřeba na jinojazyčný článek odkázat přímo v textu, musíte na začátek odkazu vložit kód jazyka mezi dvě dvojtečky:

[[:fr:Paris]]

Odkazy na cizojazyčné verze Wikipedie jsou v textu článků v hlavním prostoru nežádoucí. Zcela nepřípustné je používat takové odkazy přímo v textu jako náhradu chybějících článků na české Wikipedii. Pokud je v jiném případě odkaz na článek na cizojazyčné Wikipedii příhodný, je nejlepší umístit ho do Odkazů na konci článku. (Svislítkem těsně před koncovými závorkami lze potlačit zobrazení zkratky jazyku, to však opět nefunguje uvnitř reference.)

Mezijazykové odkazy se nejčastěji používají na uživatelských stránkách.

Další projekty Wiki

Chcete-li odkázat na heslo do některého z projektů nadace Wikimedia (viz níže), musíte odkaz napsat následujícím způsobem:
[[wikt:en:Dictionary]] Bude pak interpretován jako odkaz do anglického výkladového slovníku na slovo wikt:en:Dictionary.

Pro odkaz na český slovník (Wikislovník) by vypadal odkaz následujícím způsobem:
[[wikt:slovo]] Je interpretován jako wikt:slovo

Pro odkazy na další projekty platí klíčová slova Wikisource, Wikibooks, Wikiquote viz níže.

Klíčová slova a zkratky

Pro projekty nadace Wikimedia lze použít zjednodušený zápis, který umožní vzájemné propojení hesel i za využití definovaných zkratek:

Projekt Předpona Příklad Zkratka Poznámka
Wikipedie [[wikipedia:]] [[Wikipedie:]] [[w:]] w: Na wikipedii se lze obdobným způsobem odkazovat z ostatních projektů
Wikislovník [[wiktionary:]] wiktionary: [[wikt:]] wikt: Slovník
Wikicitáty [[wikiquote:]] wikiquote: [[q:]] q: Mnohojazyčný slovník citátů
Wikidruhy [[wikispecies:]] wikispecies: [[species:]] species: Biologické taxony
Wikizprávy [[wikinews:]] wikinews: [[n:]] n: Zpravodajství
Wikiknihy [[wikibooks:]] wikibooks: [[b:]] b: Úložiště volně šiřitelných knih, skript, manuálů a jiných textů
Wikizdroje [[wikisource:]] wikisource: [[s:]] s: Úložiště volně šiřitelných elektronických verzí dokumentů; projekt Oldwikisource má předponu oldwikisource:
Wikiverzita [[wikiversity:]] wikiversity: [[v:]] v: Projekt volně dostupného vzdělávání a výzkumu
Wikicesty [[wikivoyage:]] wikivoyage: [[voy:]] voy: Cestovní průvodce
Wikimedia Commons [[commons:]] commons: [[c:]] c: Úložiště obrázků, zvuků, videí apod.
Wikidata [[wikidata:]] wikidata: [[d:]] d: Databáze encyklopedických témat a meziprojektových odkazů
Meta-Wiki [[meta:]] meta: [[m:]] m: Wikimedia Meta-Wiki, projekt zastřešující vývoj vlastní aplikace
MediaWiki http://www.mediawiki.org/ [[mw:]] mw: Stránky softwarové platformy, na níž běží wikiprojekty nadace Wikimedia
Phabricator [[phabricator:]] phabricator: [[phab:]] phab: Nástroj k ohlašování softwarových chyb
Wikimedia Outreach [[outreach:]] outreach: Diskusní projekt podpory projektů
Wikimedia local groups [[chapter:]] chapter: Přesměrování na stránku lokální skupiny nadace Wikimedia?
Wikimedia Incubator [[incubator:]] incubator: Inkubátor pro nové projekty
Testwiki [[testwiki:]] testwiki: Testovací projekty?
Wikitech [[wikitech:]] wikitech: Testovací prostředí, nahrazeno Wikimedia Labs

dlouhá forma nefunguje uvnitř projektu samého. Zkratky, existují-li pro daný projekt, fungují vždy.

Takže za použití zkratek by odkaz na heslo v české verzi Wikislovníku měl vypadat takto:
[[wikt:slovo]]
A je interpretován wikt:slovo

Anebo odkaz na českou ústavu v projektu Wikisource lze napsat takto:
[[s:Ústava České republiky|Ústava České republiky]] A výsledkem bude odkaz Ústava České republiky

Odkazujete-li na jinojazyčnou (jinou než českou) verzi projektu, který má více jazykových verzí, zkratku jazyka uveďte za zkratkou projektu:

  • [[w:en:Prague]] je odkaz na článek v anglické verzi Wikipedie a zobrazí se jako w:en:Prague.
  • [[wikt:pl:sklep]] je odkaz na heslo v polské verzi Wikislovníku a zobrazí se jako wikt:pl:sklep.

Obdobným způsobem lze tvořit odkazy ještě na tyto stránky:

Předpona Příklad
[[google:]] google:
[[mediazilla:]] mediazilla:
[[sep11:]] sep11:
[[wikispecies:]] wikispecies:

Vkládání obrázků, zvuků a videí

Podrobnější nápovědu naleznete na stránkách Nápověda:Obrázky a Wikipedie:Obrázky v článku.

Do článků a jiných stránek na české Wikipedii je možné vkládat obrázky, zvukové nahrávky či videa uložené v projektu Wikimedia Commons. Obrázek se vkládá vložením vnitřního odkazu na obrázek ve formátu:

[[Soubor:Jméno souboru|volby|Popis nebo titulek]]

například

[[Soubor:Masca-2009.jpg|vlevo|náhled|upright|Zamlžené hory]]

Předponu souboru a parametry je možné zadat též v mezinárodně přenosné anglické podobě (File:, thumb, left atd.).

Pokud nechcete obrázek na stránce zobrazit, ale pouze na něj odkázat klikatelným odkazem, přidejte před předponu souboru dvojtečku, například takto:

[[:Soubor:Masca-2009.jpg|Obrázek]]

Stejně by vypadal odkaz na obrázek, který by byl uložen lokálně na české Wikipedii; tam se však již obrázky neukládají. Obrázek lokálně uložený na jiné jazykové verzi Wikipedie (například na anglické) nebo v jiném wiki projektu nadace Wikimedia nelze do stránky na české Wikipedii vložit tak, aby se zde zobrazil, lze však na něj (například v rámci diskuse) odkázat meziprojektovým odkazem. Obrázek uložený jinde na internetu také nelze do stránky na české Wikipedii vložit.

Externí odkazy

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Wikipedie:Externí odkazy.

Externí nebo vnější odkazy směřují na stránky mimo Wikipedii.

http://www.nativepeople.cz se interpretuje jako http://www.nativepeople.cz.

Pokud nechcete, aby se vypisovala URL adresa, pak je třeba odkaz uzavřít do jednoduché hranaté závorky, odkaz
[http://www.nativepeople.cz] se pak interpretuje jako číslovaný odkaz: [1].

Chcete-li odkaz vytvořit jako klasický hypertext, pak uveďte do hranaté závorky rovněž text, který má být aktivní, ovšem od vlastní URL adresy oddělený mezerou [http://www.nativepeople.cz Nativepeople jsou stránky mých přátel].. Odkaz se pak interpretuje jako Nativepeople jsou stránky mých přátel

Poznámka: Pokud nechcete, aby byl text odkazu interpretován, uzavřete jej do tagu <nowiki> </nowiki>. Odkaz se rovněž neinterpretuje, je-li uzavřen do čistého tagu <pre> </pre> v okamžiku, kdy jej "přestylujete".

Související články