Smilacina hroznovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSmilacina hroznovitá
alternativní popis obrázku chybí
Smilacina hroznovitá (Maianthemum racemosum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďchřestovité (Asparagaceae)
Rodsmilacina (Maianthemum)
Binomické jméno
Maianthemum racemosum
(L.) Link, 1821
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smilacina hroznovitá (Maianthemum racemosum, syn. Smilacina racemosa[1]) je stínomilná trvalka z čeledi chřestovitých (Asparagaceae) původem ze Severní Ameriky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou bylinu vyrůstající z válcovitého podzemního oddenku vysokou 40–90 cm.[2] Má přímou lodyhu s přisedlými, střídavými, eliptickými až kopinatými listy rostoucími po 8–11 cm, na vrcholu zašpičatělými. Květenstvím je lata s 6–15 bílými květy o šesti korunních lístcích dlouhých 3–6 mm. Kvete od dubna do června, plodem jsou zelené bobule, které v pozdním létě červenají.

Stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Smilacina roste v severoamerických lesních a křovinných porostech až do výšek do 2000 metrů, obzvláště v polostinných měkkých a vlhkých půdách. Na západě kontinentu bývají jejím typickým biotopem stinné rokle a pobřeží, kde často roste ve společnosti kapradin, netíku Jordanova (Adiantum jordanii) a trojatce (Trillium).

Vyskytuje se v oblasti od kanadského Newfoundlandu až po Britskou Kolumbii, na severu areál zasahuje až na východ Aljašky, na jihu do Kalifornie a na severozápad do Mexika, do Kansasu, Kentucky, Virginie a Marylandu.

V Evropě ji lze najít pouze jako rostlinu pěstovanou v botanických zahradách.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Křehké mladé výhonky zbavené listů se po uvaření mohou jíst – chutí připomínají chřest. Neměly by se však za tímto účelem sbírat, pokud na stanovišti nejsou skutečně hojné. Starší rostliny po odkvětu a začátku produkce semen hořknou a jsou silně vláknité. Indiáni kmene Odžibvejů sbírali kořeny rostlin a vařili je přes noc v nálevu, aby rostlinu zbavili hořkosti a neutralizovali její silné projímavé účinky. Právě kvůli laxativním účinkům, jimiž ovlivňuje obzvláště citlivější jedince, by se měla konzumovat v rozumné míře.

Léčivé obklady ze smilaciny Indiáni s úspěchem používali při léčbě spálenin od slunce. Její kořeny zase východoamerické indiánské kmeny sušily a používaly jako kuřivo pro léčbu dětské hyperaktivity a deprese. Indiáni ji též využívali jako prostředek proti kašli.

Ohrožení a ochrana[editovat | editovat zdroj]

V některých státech USA, např. v Arizoně, Kentucky či Marylandu, je zařazena k ohroženým druhům.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maianthemum racemosum na anglické Wikipedii.

  1. The Plant List: [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-23. 
  2. konvalinkovité – Convallariaceae [online]. [cit. 2012-06-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]