Saxegothaea conspicua

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSaxegothaea conspicua
alternativní popis obrázku chybí
Saxegothaea conspicua
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělenínahosemenné (Pinophyta)
Třídajehličnany (Pinopsida)
Řádborovicotvaré (Pinales)
Čeleďnohoplodovité (Podocarpaceae)
RodSaxegothaea
Lindl.
Binomické jméno
Saxegothaea conspicua
Lindl., 1851
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Samičí šištice

Saxegothaea conspicua je jehličnatý stromčeledě nohoplodovitých rostoucí v Jižní Americe, jediný druh monotypického rodu Saxegothaea.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Ve volné přírodě vyrůstá pouze v Patagonii, hlavně v chilských regionech Maule, Bío-Bío, Araukánie, Los Lagos a Aysén, přibližně od 35° po 46° jižní zeměpisné šířky s přesahy za hranici do Argentiny. Vyskytuje se v Andáchnadmořské výšce od 700 do 2000 m n. m. ve vlhkých oblastech s častými dešťovými srážkami, kde netrvá období sucha déle než měsíc. Dospělý strom toleruje občasné nízké teploty (−20 °C) i pár týdnů trvající sněhovou pokrývku.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tato jednodomá pomalu rostoucí dřevina je strom dorůstající do výše 25 m s kmenem o výčetní tloušťce až 1 m. Šedě hnědá až purpurově hnědá, tlustá, podélně rýhovaná kůra je velmi drsná a její zkorkovatělé části se odlupují, objevuje se pak světlý podklad. V přeslenech po 3 nebo 4 vyrůstají široce rozložité větve s převislými špičkami. Čárkovité až čárkovitě kopinaté, u báze zúžené v krátký řapík a na konci ostře špičaté listy vyrůstají na dlouhých výhonech ve šroubovici a na postranních ve dvou řadách. Jsou dlouhé od 15 po 25 mm a široké 2 až 3 mm, kožovité a tvrdé. Svrchu mají barvu tmavozelenou a zespod jsou dva modravě bílé pruhy oddělené výrazně zeleným středním žebrem.

Válcovité hnědé samčí šištice asi 5 mm dlouhé, vyrůstající na špičkách krátkých výhonků v úžlabí listů, produkují četná pylová zrna s dvěma vzduchovými vaky. Téměř kulovité samičí šištice mají v průměru 1 až 1,5 cm a objevují se koncích větviček na stopkách dlouhých 1 cm, jejich střechovitě uspořádané šupiny jsou se širokou bází a špičatými konci. V šišce po opylení dozrává 6 až 12 mírně vejčitých, hnědých semen o průměru 3 mm s tvrdým osemením.[2][3][4]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Dřevo těchto jihoamerických endemitů je velice kvalitní a v minulosti se často využívalo v truhlářství, převážně pro výrobu nábytku. V poslední době se jeho těžba snižuje, neboť početní stavy Saxegothea conspicua rapidně klesají a dřevo se stává vzácné. Podle IUCN je tato dřevina řazena mezi téměř ohrožené (NT).[2][3][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. a b c Enciclopedia de la Flora Chilena: Saxegothaea conspicua [online]. Florachilena.cl [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. a b c Chileflora: Saxegothaea conspicua [online]. Chileflora, Talca, Cl [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. Dendrologie.cz: Saxegothaea conspicua [online]. P. Horáček a J. Mencl, rev. 09.06.2007 [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. 
  5. IUCN Red List of Threatened Species: Saxegothaea conspicua [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2012 [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]