Rafael Brooklynský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Rafael Brooklynský
ctihodný hierarcha
Biskup Rafael
Biskup Rafael
Církevpravoslavná
SídloBrooklyn
Osobní údaje
Rodné jménoRafael Hawaweeny
(رفائيل الهواويني)
Datum narození21. listopadu 1860
Datum úmrtí27. února 1915 (ve věku 54 let)
Místo úmrtíBrooklyn, USA
Národnostarabská
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace2000
Svátek27. února
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Rafael Brooklynský, také Raphael z Brooklynu (narozen jako Rafael Hawaweeny) byl biskupem ruské pravoslavné církve, pomocným biskupem z Brooklynu, vikářem severoamerické diecéze a hlavou antiochijské syrské křesťanské mise. Nejvíce se stal známým tím, že byl prvním pravoslavným biskupem, který byl vysvěcen v Americe, svými oddanými kritikami etnofyletismu, exkluzivismu a řeckého nepotismu ve pravoslavné církvi, svou podporou stavění nových chrámů, a také tím, že byl předchůdcem arabského pravoslavného hnutí a patřil mezi první, kdo integroval východní pravoslavnou církev do multimédií s vůbec prvním časopisem Eastern Orthodoxy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v současném Libanonu damašským syrským arabským (antiochijským řeckým křesťanům) rodičům ortodoxní víry, kteří přišli do Bejrútu prchající před syrskou občanskou válkouDamašku v roce 1860. Nejprve byl vzděláván na damašské patriarchální škole, která se stala přední řeckou ortodoxní institucí vyššího vzdělání v Levantě pod vedením Josefa z Damašku . Ve studiu křesťanské teologie pokračoval v patriarchálním semináři Chalki v Konstantinopoli a na Teologické akademii v Kyjevě, Ruské impérium (nyní Kyjev, Ukrajina).

Poté byl otec Rafael poslán do New Yorku v roce 1895 ruským carem Mikulášem II., aby spravoval místní pravoslavnou komunitu, která tehdy zahrnovala hlavně ruské, řecké, rumunské a arabské přistěhovalce, konkrétně v reakci na žádost místních arabsky mluvících ortodoxních křesťanů, kteří prosili o kněze, který by jim mohl sloužit v jejich vlastním jazyce.

V roce 1904 se stal prvním pravoslavným biskupem, který byl vysvěcen v Severní Americe; vysvěcení, neboli chirotonie, byla provedena v New Yorku arcibiskupem Tichonem (Bellavin) a biskupem Innocentem (Pustýnskym). Rafael sloužil jako biskup z Brooklynu až do své smrti. Během své služby jako pomocný biskup Ruské pravoslavné církve v Americe Raphael založil dnešní Antiochijskou pravoslavnou katedrálu sv. Mikuláše (Brooklyn), založil třicet farností, postavil přes 30 kostelů a pomohl se založením monastýru svatého Tichona Zadonského v Pensylvánii.

Svatořečení[editovat | editovat zdroj]

Rafael byl svatořečen Svatým synodem pravoslavné církve v Americe (OCA) na svém zasedání v březnu 2000. OCA si ho připomíná 27. února, ve výročí jeho smrti, a Antiochijská pravoslavná církev první listopadovou sobotu poblíž synaxise archandělů Michaela, Gabriela, Rafaela a všech nebeských beztělesných mocností.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Raphael of Brooklyn na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]