Prosaurolophus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxProsaurolophus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 76 až 71 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce hlavy prosaurolofa
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádOrnithopoda
ČeleďHadrosauridae
PodčeleďSaurolophinae
RodProsaurolophus
Brown, 1916
Binomické jméno
Prosaurolophus maximus
Brown, 1916
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prosaurolophus („před saurolofem“) byl rod velkého hadrosauridního dinosaura, který žil před asi 75,5 až 71 miliony let (v období svrchní křídy) na území Severní Ameriky (provincie Alberta v Kanadě a stát Montana v USA).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Prosaurolophus měl na lebce pouze malý výrůstek, na rozdíl od mnoha jiných hadrosauridů, vybavených výrazným lebečním hřebenem (např. Lambeosaurus). Šlo o středně velkého hadrosaurida s délkou zhruba 8 až 8,5 metru a hmotností kolem 3 tun.[1][2] Lebka samotná dosahovala délky kolem 0,9 metru. Šlo o typického býložravce, který se dokázal vzpřímit na zadních a dosáhnout tak i na větve ve výšce kolem 4 metrů nad zemí. Dnes rozlišujeme dva druhy tohoto rodu, původní P. maximus a dále P. blackfeetensis, popsaný paleontologem Jackem Hornerem roku 1992. Rozdíly mezi oběma druhy spočívají zejména ve tvaru lebečního hřebínku a v celkových proporcích lebky. Nejbližším příbuzným prosaurolofa jsou zřejmě rody Brachylophosaurus, Gryposaurus, Edmontosaurus a Maiasaura (rod Saurolophus je paradoxně poněkud vzdálenější příbuzný). Parasaurolofové byli zřejmě častou kořistí velkých tyranosauridů, jako byl rod Daspletosaurus nebo Gorgosaurus. Menší predátory v jejich ekosystémech pak představovali zástupci rodu Troodon.

Lebeční hřeben[editovat | editovat zdroj]

Výzkum dobře zachované fosilie mláděte prosaurolofa odhalil, že lebeční hřeben tohoto dinosaura rostl v průběhu ontogeneze velmi pomalu a ani v dospělosti pak nedosahoval výrazné velikosti (na rozdíl od situace u mnoha jiných kachnozobých dinosaurů).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]