Poliske

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poliske
Поліське
Opuštěná administrativní budova (2012)
Opuštěná administrativní budova (2012)
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastKyjevská
RajónVyšhorodský
Poliske
Poliske
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel10 (2011)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poliske v roce 1885

Poliske (ukrajinsky - Поліське) nebo Polesskoje (rusky - Полесское) je opuštěné město v uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny, součást Kyjevské oblasti na Ukrajině. Město je situované na řece a bývalo administrativním centrem Poliského rajónu. Po Černobylské havárii bylo město vylidněno a dnes zde žije ilegálně kolem deseti lidí nazývaných samosely ("samousedlíci").[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město původně nazývané Chabnoje či Chabne (rusky - Хабное, ukrajinsky - Хабне) bylo přejmenováno na Kaganoviči Pervyje či Kahanovyči Perši (rusky - Кагановичи Первые, ukrajinsky - Кагановичі Перші) v roce 1934, a na Poliske v roce 1957.

Město bylo založeno v 15. století a bylo sídlem polské rodiny Horwattů v letech 1850-1918. V 19. století se město proslavilo svými tkalci a textilním průmyslem. V roce 1890 zde tvořila 80% populace židovská komunita, a ve 2. polovině 19. století a počátkem 20. století zde působil známý klezmerový soubor rodiny Makonowieckých. Město však ztratilo většinu svých architektonických památek během sovětské nadvlády - mezi významnými památkami byly například hrad rodu Radziwiłł nebo katolické a ortodoxní kostely. V roce 1938 získalo Poliske oficiálně status města.

Po černobylské havárii začali z města lidé postupně odcházet a poté co se rozšířilo ochranné pásmo, bylo zbylé obyvatelstvo v roce 1999 evakuováno.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Město se nachází v severozápadním rohu Kyjevské oblasti, na hranicích s Žytomyrskou oblastí. Poliske je součástí přírodně-historického regionu Polesí a je vzdáleno 27 km od běloruské hranice.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Poliske na anglické Wikipedii.

  1. HERBAUT, Guillaume. Poliske: The Forgotten City of Chernobyl [online]. [cit. 2015-02-06]. Dostupné online. 
  2. MARPLES, David Roger. Chernobyl and Nuclear Power in the USSR. [s.l.]: CUIS Press, 1986. Dostupné online. ISBN 978-0920862506. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]