Velyki Klišči

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velyki Klišči
Великі Кліщі
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+02:00 (VEČ)
StátSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
OblastŽytomyrská
RajónKorosteňský
Uzavřená zónaZóna absolutního (povinného) přesídlení
Velyki Klišči
Velyki Klišči
Velyki Klišči, Ukrajina
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel540 (1989)
Správa
StatusBývalá vesnice
VznikKonec 17. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velyki Klišči (ukrajinsky: Великі Кліщі; rusky: Великие Клещи) je bývalá vesnice (selo) v Korosteňském rajónu v Žytomyrské oblasti na severní Ukrajině. Vesnice byla evakuována v roce 1990 po Černobylské havárii v roce 1986.

Nachází se v „zóně absolutního (povinného) přesídlení“ uzavřené zóny Černobylu, což je oficiálně označená zakázaná oblast kolem místa katastrofy.[1] V obci se nachází kostel sv. Michaela.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Osada je poprvé zmíněna na konci 17. století. V roce 1972 v ní žilo 786 obyvatel, zatímco v roce 1981 to bylo 850. Vesnice byla správním střediskem vesnické rady Velyki Klišči, což je oblast místní správy v regionu. Po Černobylské havárii byla vesnice v roce 1990 evakuována. V té době zde žilo 250 rodin. Všichni byli s podporou vlády přemístěni do vesnice Lysivka v Popileňském rajónu ve stejné oblasti.[2]

Dne 28. prosince 1990 Rada Žytomyrské oblasti odhlasovala odstranění Velyki Klišči a sousední vesnice Poliske z rejstříku obydlených míst. Proces byl dokončen, když Nejvyšší rada Ukrajinské sovětské socialistické republiky tento zákon dne 12. února 1991 zveřejnila.

Po evakuaci zůstala pouze jedna obyvatelka obce (samosely), žena, která zemřela ve věku 62 let na následky ozáření z katastrofy.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Velyki Klishchi na anglické Wikipedii.

  1. Про внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 1991 р. N 106. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2022-04-15]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Про переселення жителів з населених пунктів Народицького району Житомирської області і Поліського району Київської області, а також будівництво для них об'єктів соціально-побутового і виробничого призначення. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2022-04-15]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  3. Жители земель, загрязненных в результате аварии на ЧАЭС: «Нам бы только немного внимания со стороны центральной власти, а дальше уже сами ситуацию изменим». КП в Украине | КП в Україні | KP in Ukraine [online]. [cit. 2022-04-15]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]