Kopači (obec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kopači
Копачі
Kopači (polsky: Kopacze)
Kopači (polsky: Kopacze)
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška123 m n. m.
Časové pásmoUTC+2, letní čas UTC+3
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastKyjevská
RajónIvankivský
Kopači
Kopači
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 114 ((před havárií JE Černobyl)[1][2]
0 (po havárii JE Černobyl))
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kopači (ukrajinsky Копачі, rusky Копачи) byla vesnice, která ležela přibližně 11 kilometrů od Černobylu, 4 kilometry od Černobylské jaderné elektrárny a 8 kilometrů od města Pripjať. Nachází se na pravém břehu povodí řeky Pripjať, v Ivankovském rajónu Kyjevské oblasti, a je včleněna do desetikilometrové černobylské zóny.[3] Časová zóna – Východoevropský čas, East European Time (EET) UTC+2, letní časUTC+3.

Název nepochází ze slova „копати“ (kopat), ale od slova „копа“ (kopa), což bylo shromáždění pro náboženské, obchodní nebo právní účely. V roce 1886 zde žilo 774 pravoslavných křesťanů a 92 ortodoxních Židů. Roku 1900 ve vlastnické vesnici (náleželo Sergeji Čeliščevu) žilo 334 obyvatel a bylo zde 56 domů.

Stál zde farní dřevěný kostel zasvěcený mučednici Paraskevě, postavený v roce 1742 a zničen v roce 1927 spolu s ikonami a církevními potřebami.[4] Vesnice se rychle rozrůstala mezi léty 1980-1986 a před havárii zde žilo 1 114 obyvatel.

Po katastrofě Černobylu (1986) byla vesnice kontaminována radioaktivním spadem a následně evakuována a v současnosti je obklopena uzavřenou černobylskou zónou, od roku 1986 je opuštěna. Většina původních obyvatel odešla do města Lechnivka v Kyjevské oblasti, vzdáleného 150 km.[5]

Poté, co byla vesnice úřady evakuována, byly všechny domy strženy a pohřbeny.[1] Z budov byla zachována pouze mateřská školka a obecní úřad. Z jakého důvodu byly tyto domy zachovány, dnes již nejspíše nikdo neví. V Kopači zůstal také zachován pomník vojákům Rudé armády z let 19411945. Kopači nebyla jedinou vesnicí trpící osudem Černobylské jaderné katastrofy.

Jediné stopy, které po této obci zbyly, jsou řady kopců a malý počet přežívajících stromů, které jsou součástí místní flóry. Každý kopec obsahuje pozůstatky jednoho domu[6] a je zakončen nápisem se znakem mezinárodního symbolu radioaktivity.

Vesnice byla vyřazena z evidence v roce 1999.[7]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Prostředí vesnice bylo použito ve hře S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat.[8][9][10] Zde je vesnice součástí lokace Janov (Jupiter).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • рос. дореф. Похилевичъ Л. Сказанія о населенныхъ мѣстностяхъ Кіевской губерніи. — Кіевъ, 1864.
  • Список населенных мест Киевской губернии. – К., 1900.
  • Лаврентій Похилевич. Краєзнавчі праці. – Біла Церква:Видавець О.Пшонківський, 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]