Novošepelyči

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novošepelyči
Новошепеличі
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+2, letní čas UTC+3
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastKyjevská
RajónIvankivský
Novošepelyči
Novošepelyči
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel0 (2016)
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novošepelyči (ukrajinsky Новошепеличі) bývalá vesnice v Ivankivském rajónu v Kyjevské oblasti na Ukrajině. Vesnice leží na území Uzavřené zóny Černobylské jaderné elektrárny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předpokládá se, že na místě dnešního Novošepelyči v 11. století existovala osada Šepel (Шепель). Na konci 19. a na začátku 20. století byla obec administrativní centrum Šepeličské volosti Radomyslského újezdu. V letech 19351959 byla obec správní centrum Novošepelyčského rajónu Kyjevské oblasti.

V seznamu sídel Kyjevské provincie z roku 1900 je o vesnici nápsáno tohle:

„Нові Шепеличі — казенне село на р. Прип'ять за 135 верст від повітового міста, 1138 осіб, 171 двір, 1 православна церква, поштова земська станція, пароходна станція, церковно-парафіяльна школа, фельдшер, 2 водяних млини, сільський банк.“,

V překladu: „Nové Šepeliče – státem vlastněná vesnice na řece Pripjať, 135 verst (pozn.: přibližně 144 km) od krajského města, 1 138 osob, 171 jardů, 1 pravoslavný kostel, zemská poštovní stanice, stanice parníku, církevně-farní škola, lékař, 2 vodní mola, vesnická banka.“.

Před havárii Černobylské jaderné elektrárny v obci žilo 1 683 obyvatel. Vesnice byla evakuována 3. května 1986. Po nehodě byla v obci zřízena experimentální farma, kde byl chován hovězí dobytek a drobné zvířectvo. Také byly prováděny pokusy na kontaminované půdě pomocí kalifornských červů. Od roku 1987 ve vesnici Novošepelyči žila rodina, která se po nehodě vrátila zpět: Savva Gavrilovič a Elena Dorofeevna Obražei. V roce 2006 je navštívil prezident Ukrajiny Viktor Juščenko.

Po úmrtí Savvy Gavriloviče Obražeho v roce 2014 se jeho žena přestěhovala do blízkého města Černobyl, a tak vesnice ztratila své poslední obyvatele.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Новошепеличи na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]