Po stopách šlechtických rodů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Po stopách šlechtických rodů je název projektu, který od roku 2011 probíhá na území Čech, Moravy a Slezska. Organizuje jej Národní památkový ústav ve spolupráci s ministerstvem kultury. Na projektu se také podílí ministerstvo školství, ministerstvo vnitra, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo zahraničních věcí. Cílem projektu je připomenout široké veřejnosti historický odkaz nejvýznamnějších šlechtických rodů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nápad na vytvoření tohoto projektu se zrodil v roce 2010 při přípravách výstavy Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami. Vlastní projekt odstartoval v roce 2011, který byl věnován Rožmberkům. Roku 2012 je vystřídali Pernštejnové a v dalších letech by měli být představeni[ujasnit] Rohané a francouzská šlechta, páni z Kunštátu a Poděbrad, Metternichové, Chotkové, Valdštejnové a italská šlechta, Schwarzenberkové, Lichtenštejnové a Lobkovicové. Při výběru rodů byla snaha o vyvážené zastoupení všech tří historických zemí Koruny české.

Průběh jednotlivých dílčích projektů je zpravidla rozdělen do dvou částí. První se odehrává v Praze a jedná se o výstavu, věnovanou příslušnému rodu. V regionech, které daný rod vlastnil, na ni navazují další akce, které probíhají po celý rok.

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Hlavním cílem projektu je seznámení veřejnosti nejen s uvedenými rody, ale také s historií Českých zemí od pozdního středověku do 19. století. Dále se také jedná o snahy změnit stereotypní pohled na pozici šlechtických rodů. A také představení fondů paměťových institucí, ať už se jedná o hrady, zámky a další stavby, nebo o muzejní sbírky a archiválie.

Jednotlivé projekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]