Petr Parma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Parma
Petr Parma v roce 2018
Petr Parma v roce 2018
Narození24. srpna 1954 (69 let)
Uherské Hradiště
BydlištěPraha
Povolánípsychoterapeut, kouč
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Parma (* 24. srpna 1954 Uherské Hradiště) je český psychoterapeut a kouč, zakladatel školy systemického koučování, jemuž se dlouhodobě věnuje i v podnikání (včetně organizování konferencí) a výuce.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se a do roku 1992 žil a pracoval v Uherském Hradišti, poté žil střídavě v Uherském Hradišti a Praze. Studoval na Pedagogické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, poté na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, absolvoval Institute fur Systemiche Studien Hamburg, Institut M. H. Ericksona v Brně.

Praxi zahájil na začátku osmdesátých let. Vedle své hlavní práce se intenzivně věnoval přednáškové činnosti v rámci tehdejší Socialistické akademie, především sexuální výchově a výchově k manželství a rodičovství na školách a ve společenských organizacích. Po krátké době dostal i do hospodářských organizací, podniků a závodů. Od roku 1983 se po boku Františka Peřiny podílel na organizaci mezinárodních vědeckých konferencí „O sexualitě a partnerských vztazích“; od roku 1990 byl jejich hlavním organizátorem a vede vědecký výbor konferencí, v němž působí Radim Uzel, Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina. Konference jsou typické tím, že kromě vědeckého obsahu se zaměřují na humor v sexualitě a partnerských vztazích a probíhají méně formálně, než je zvykem.[2]

První profesionální zkušenosti získával při tvorbě a realizaci projektu psychoterapie dětí s lehkou mozkovou dysfunkcí v pedagogicko-psychologické poradně (společně s Petrem Kulišťákem). Pokračoval téměř desetiletím v manželské a předmanželské poradně, kde společně s Františkem Peřinou realizoval několik výzkumných projektů a publikoval odborné články.

V roce 1993, krátce po zahájení své soukromé praxe, se spojil s Jaroslavem Seifertem (společnost JASEKA) a vytvořil nový koncept systemického koučování.[1] Od tohoto roku je plně v soukromé praxi (psychologické poradenství a diagnostika, systemická terapie a koučování), poté spoluzaložil psychologicko-poradenskou společnost Extima a několik dalších firem, například Institut systemického koučování a Institut systemických studií. V roce 1997 se přesídlil natrvalo do Prahy.

Do roku 2017 praktikoval ve své soukromé poradně, působí ve svých firmách, je externím učitelem na Katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze[3] a členem Komise pro obhajobu doktorských dizertačních prací Fakulty informatiky a statistiky VŠE Praha. Působil jako supervizor a lektor v manželském a rodinném poradenství.

Dnes žije v Praze 4.

Publikace (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Petr Parma, Radim Uzel a kol.: Sex a lidské vztahy humorně i vážně, SPRSV 1997
  • Umění koučovat, Alfa 2006

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PODHAJSKÁ, Barbora. Koučing [online]. Olomouc: Filosofická fakulta Univerzity Palackého, 2010 [cit. 2016-06-19]. Dostupné online. 
  2. http://sex.systemic.cz/
  3. http://kps.ff.cuni.cz/cs/ustavkatedra/o-katedre/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]