Oxymóron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Oxymoron)
Další významy jsou uvedeny na stránce Oxymoron (rozcestník).

Oxymóron (z řeckého ὀξύμωρος, spojením oxys „ostrý“ + móros „tupý“), někdy též protimluv, je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – např. „ohlušující ticho“, „svítání na západě“ (Otokar Březina). Při striktním výkladu použitých slov by oxymóron tvořilo logický spor[pozn. 1], paradox.

Oxymóron se záměrně používá v poezii jako básnický prostředek (viz níže příklady).

Takzvaný pragmatický oxymóron[zdroj⁠?] je založen na tom, že kontradikci ve výrazu objeví adresát na základě svých znalostí světa: „čestný politik“, „nezávislá ruská média“, „konzervativní feminismus“.

Opakem oxymóra v lingvistickém smyslu je tautologie, případně pleonasmus.

Někdy mluvčí (pisatel) v polemice či při kontroverzi užije v řeči (textu) slovo „oxymóron“, aby sdělil nesouhlas – např. tím, že spojení „poctivý politik“ označí za oxymóron, vyjadřuje, že všechny politiky považuje za nepoctivé.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Oxymóron nemusí být výrok, ale lze ho na pravdivý nebo nepravdivý výrok doplnit. Např. zborcené harfy tón je žádný nebo zborcené harfy tón je nějaký. ÚSUDEK: (1) Harfa, která je zborcená, nevydává tón. (2) Tón zborcené harfy je žádný. POSTUP DŮKAZU SPOREM: Nejprve dáme negaci závěru k premise a v závěru označíme spor: (1) Harfa, která je zborcená, nevydává tón. (2) Není pravda, že tón zborcené harfy je žádný. (3) A a negace A. Ukazuje se, že negace závěru tvoří spor s premisou a úsudek je tedy správný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KARLÍK, Petr. Pleonasmus. In: KARLÍK, Petr; NEKULA, Marek a PLESKALOVÁ, Jana, eds. CzechEncy – Nový encyklopedický slovník češtiny [online]. 2017 [cit. 11. 10. 2022]. Přístup z: https://www.czechency.org/slovnik/letter/O

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]