Ovčírna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ovčírna
Celkový pohled na osadu Ovčírna
Celkový pohled na osadu Ovčírna
Lokalita
Charakterosada
ObecOslavička
OkresŽďár nad Sázavou
KrajKraj Vysočina
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíOslavička
Nadmořská výška508 m n. m.
PSČ675 05
Ovčírna
Ovčírna
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ovčírna (dříve také Benedín) je osada obce Oslavička v okrese Žďár nad Sázavou. Nachází se čtyři kilometry jihozápadně od Velkého Meziříčí.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ovčírna se nachází v povodí řeky Oslavičky v Křižanovské vrchovině v jižní části Českomoravské vrchoviny. Na sever od osady leží údolí řeky Balinky a přírodní rezervace Balinské údolí. Přes území osady vede železniční trať z Náměště nad Oslavou do Velkého Meziříčí. Obec Oslavička se nachází na území přírodního parku Třebíčsko. Východně od osady leží Benetínský rybník.

Obec sousední na severu s osadou Amerika, na severovýchodě s obcí Oslavice, na východě s obcí Osové, na jihovýchodě s obcí Rohy, na jihu s obcí Oslavička, na jihozápadě s obcí Nový Telečkov, na západě s obcemi Horní Heřmanice a Baliny a na severozápadě s obcí Uhřínov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o osadě pochází z roku 1376, kdy byl majitelem osady vladyka Matějek z Benedína, rodina vladyky Matějka v obci sídlila. Majetky Matějka později zdědil jeho bratr Zdich. Obec byla v době husitských válek pravděpodobně rozbořena. V roce 1481 byla osada koupena Mikulášem Oslavickým z Jemničky. V roce 1406 byla poprvé písemně zmíněna tvrz v Benedíně, ta posléze byla poničena a někdy v době, kdy byla začleněna vesnice pod Oslavičku zanikla.[1]

V 16. století byl u Benedínského rybníka založen klášter, který byl v době třicetileté války zničen. Dle legendy z něj měla zůstat jediná ovce, z čehož vznikl název osady.

Po změnách správního dělení v roce 1850 se osada Ovčírna přidružila pod Oslavičku, která spadala pod okres Velké Meziříčí. V roce 1961 se stala součástí Nového Telečkova a od roku 1990 je Ovčírna součástí obce Oslavička.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Přírodní Park Balinské údolí
  • Lipová alej u myslivny, skládající se z 27 stromů, jihovýchodně od osady[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ovčírna na německé Wikipedii.

  1. NOVOTNÁ, Iva. Vybraná opevněná sídla nižší šlechty na jihozápadní Moravě. Brno, 2007 [cit. 2021-05-15]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Bohuslav Klíma. s. 119–120. Dostupné online.
  2. Stromořadí u Bažantnice v databázi AOPK 100724

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]