Ostruháček ostružinový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOstruháček ostružinový
alternativní popis obrázku chybí
Pohled na zelený rub křídel
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodCallophrys
Binomické jméno
Callophrys rubi
(Linnaeus, 1758)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostruháček ostružinový (Callophrys rubi) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Rozpětí jeho křídel je 26 až 30 mm. Samci i samice mají hnědé zbarvení. Rub křídel u obou pohlaví je zelený. Rozlišit samce od samic lze podle přítomnosti voničkové skvrny, kterou mají samci na líci předních křídel ve středovém poli.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

kručinka barvířská

Motýl je rozšířený od severní Afriky přes celou Evropu dále na východ přes Rusko (Sibiř) až po Čínu a Koreu. V České republice se vyskytuje poměrně hojně v nižších a středních polohách. Téměř chybí v horských oblastech na severu státu (Sudetská pohoří) a ve větší části Českomoravské vrchoviny. Obývá lesostepi, světlé háje, světliny v listnatých lesích, paseky, okraje lesů, ale i písčité bory a rašeliniště.

Chování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Živnými rostlinami ostruháčka ostružinového jsou kručinka barvířská (Genista tinctoria), vlnice chlupatá (Oxytropis pilosa), štírovník růžkatý (Lotus corniculatus), janovec metlatý (Cytisus scoparius), krušina olšová (Frangula alnus), brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) a další rostliny z rodů ostružiník (Rubus), tolice (Medicago), vičenec (Onobrychis) a devaterník (Helianthemum). Samice klade vajíčka jednotlivě na listy, stonky a květní pupeny. Housenky se živí zprvu pupeny a květy, později přijímají především květy, dozrávající plody a příležitostně i listy. Kuklí se na zemi poblíž živných rostlin. Motýl je jednogenerační (monovoltinní) a jeho letová perioda je od konce března do června. Přezimuje kukla.

Ochrana a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V České republice není tento druh ostruháčka ohrožen. Na severu Moravy však lokálně ustupuje. Vytlačuje ho především intenzivní zemědělská činnost.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MACEK, Jan; LAŠTŮVKA, Zdeněk; BENEŠ, Jiří; TRAXLER, Ladislav. Motýli a housenky střední Evropy IV., Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]