Opus Discovery

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Disketový řadič Opus Discovery připojený k počítači Sinclair ZX Spectrum 48K

Opus Discovery je disketový řadič pro počítače Sinclair ZX Spectrum vyráběný britskou společností Opus Supplies Ltd. Nejedná se o samostatné zařízení připojované pomocí kabelu, ale o dokovací stanici, ke které se počítač připevní. Zařízení obsahuje disketovou jednotku, port pro Kempston joystick, paralelní port pro tiskárnu, port pro monitor a průchozí systémový konektor ZX Spectra. S Opus Discovery je kompatibilní Opus Spectra DOS Disc Interface.

Technický popis[editovat | editovat zdroj]

Zařízení existuje ve dvou verzích Discovery 1 s jednou disketovou jednotkou a Discovery 2 se dvěma disketovými jednotkami.[1] Jednodiskový systém ke své práci potřebuje asi 300 bajtů na každý z otevřených kanálů, dvoudiskový systém obsahuje vlastní paměť RAM, takže paměť počítače nepoužívá. Horních 32 KiB paměti počítače je možné použít jako ramdisk. Kromě kanálů m, t a b, které jsou přidávány interface ZX Interface 1, Opus Discovery přidává ještě kanály j a d.[p 1] K jednodiskovému systému je možné připojit druhou jednotku Discovery Plus .[2] Poté, co se objevil počítač Sinclair ZX Spectrum 128K+, se objevila upravená verze řadiče Opus Discovery s mírně upraveným obsahem paměti ROM.[3] Byl přidán druhý ramdisk s číslem jednotky 6, který je uložen v rozšířené paměti ZX Spectra 128K+, a byl umožněn přechod ze 48 Basicu zpět do 128 Basicu.[4]

Ovládání řadiče[editovat | editovat zdroj]

Syntaxe příkazů vychází ze syntaxe příkazů pro ZX Interface 1, příkazy SAVE, LOAD, MERGE, VERIFY, FORMAT a ERASE je možné pro práci s disketou zadávat bez identifikátoru "m";, např. místo SAVE *"m";1;"nazev" postačuje zapsat SAVE *1;"nazev". Proti ZX Interface 1 má Opus Discovery rozšířené možnosti práci s linkami ZX Spectra a umožňuje kopírování celých disků (viz Rozšířená syntaxe Sinclair BASICu). Funkci joysticku je možné zakázat příkazem FORMAT *"j",0 a povolit příkazem FORMAT *"j",1. Pokud je příkaz ERASE použitý se syntaxí ERASE "m";1;"soubor", na rozdíl od syntaxe ERASE 1;"soubor" není zobrazeno chybové hlášení pokud soubor ke smazání neexistuje.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b LAMBERT, John. Disc Discovery. Popular Computing Weekly. February/March 1985, roč. 4, čís. 9, s. 15. Dostupné online. 
  2. J.G.D. Discovery 1. Home Computing Weekly. April 1985, čís. 107, s. 15. Dostupné online. 
  3. 128: The First Disk Drive. ZX Computing. August 1986, s. 23. Dostupné online. 
  4. Opus converts its disc drive for the Spectrum 128. Sinclair User. April 1986, čís. 49, s. 97. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-08-06. Dostupné také na: [1]. ISSN 0262-5458.  Archivováno 6. 8. 2012 na Wayback Machine.
  5. The Discovery Column. ZX Computing. January 1987, s. 70–73. Dostupné online. 

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V [1] je zmíněně, že kanálem d je označen ramdisk, ovšem návod k použití zmiňuje kanál d jako kanál zpřístupňující celé médium (na rozdíl od kanálu m, který zpřístupňuje jednotlivé soubory). Ramdisk je v návodu k použití označován jako jednotka s číslem 5.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]