Inves Spectrum+

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inves Spectrum+
Základní informace
VýrobceInvestrónica
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Inves Spectrum+ je počítač vyráběný společností Investrónica, která se podílela na vývoji počítače Sinclair ZX Spectrum 128K+.[1] Počítač Inves Spectrum+ začala společnost vyrábět poté, co Clive Sinclair prodal práva k výrobě počítačů Sinclair společnosti Amstrad.

Počítač je podobný počítači Sinclair ZX Spectrum+ a má vestavěný interface pro Kempston joystick.[2], Klávesnice počítače je plně španělská a chybová hlášení počítače jsou přeložena do španělštiny.[3] Paměť ROM počítače ale není shodná s pamětí ROM španělské verze počítače Sinclair ZX Spectrum+.[1] Odlišnosti v obsahu paměti ROM způsobují nekompatibilitu s některými programy. Problémy s kompatibilitou se vyskytují např. u her Commando, Bomb Jack či Top Gun.[4] Kvůli problémům s autorskými právy má počítač místo obvodu ULA od firmy Ferranti obvod ULA navržený společností Texas Instruments.[5]

Paměť počítače je tvořena dvěma čipy 4464, počítač tedy obsahuje 64 KiB paměti RAM, ovšem 16 KiB není přístupných.[6] Počítač obsahuje chybu, která umožňuje zablokovat odeslání hodnot na port 254.[7]

Počítač se neprodával příliš dobře, neboť v době jeho uvedení na trh už existovaly počítače se 128 KiB paměti a objevovaly se první počítače Amiga.

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Inves Spectrum+ Archivováno 5. 3. 2016 na Wayback Machine. (španělsky) na zonadepruebas.org
  2. Inves Spectrum + (rusky) na SpeccyWiki
  3. MATAS, J. M. Sinclair ZX Spectrum+ ESPAÑOL. Microhobby. Dostupné online. ((španělsky)) 
  4. Send in the Clones - A comprehensive guide to all Speccy clones. AlchNews & Z88 User. Čís. 33 (AlchNews)/7 (Z88 User), s. 22–29. Společné vydání časopisů AlchNews a Z88 User. Dostupné online. ((anglicky)) 
  5. Inves Spectrum+ (španělsky), Inves Spectrum+ (anglicky) na web8bits.com
  6. Inves Spectrum+ Archivováno 10. 3. 2016 na Wayback Machine. (španělsky) na teclas.org
  7. The oddities of the Inves Spectrum+ Archivováno 17. 4. 2013 na Wayback Machine. (anglicky) na zxprojects.com

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]