Keypad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O numerických klávesnicích pojednává článek Klávesnice (technika)#numerické klávesnice.
Zjednodušený nákres

Keypad je přídavná klávesnice pro počítače ZX Spectrum 128K+ a ZX Spectrum +2. Standardně byl dodáván s počítačem ZX Spectrum 128K+ ve Španělsku.[1]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Keypad umožňuje rychlejší editaci programu v režimu 128 Basic, neboť umožňuje rychlejší přesun kurzoru na následující a předcházející slovo, přesun kurzoru o 10 řádek výše a níže, přesun kurzoru na začátek a na konec řádky, smazání písmene na kterém je kurzor, smazání celého slova před kurzorem a za kurzorem, smazání části řádku od začátku řádku do pozice kurzoru a smazání části řádky od pozice kurzoru do konce řádky.[2] V režimech Calculator a 48 Basic je Keypad použitelný pro vkládání čísel a některých matematických symbolů. Pokud je zobrazeno menu počítače, fungují v něm pouze klávesy UP, DOWN a ENTER.

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

Keypad je připojen k počítači prostřednictvím paralelního portu zvukového čipu AY-3-8912, kdy některé linky tohoto portu zajišťují sériový přenos dat mezi Keypadem a počítačem (zbývající linky jsou využity pro regulérní port RS-232).

Klávesnice je organizována do matice 5 x 4 kláves.

Nástupnické počítače[editovat | editovat zdroj]

Z paměti ROM následných počítačů ZX Spectrum +2A a ZX Spectrum +3 byla podpora Keypadu odstraněna.[3] Nicméně její editační funkce v +3 Basicu zůstaly a některé z nich je možné vyvolat v extend módu.[4] Také existuje program Keypad Interrupt Routine, který přemapovává klávesnici a umožňuje tak využití těchto přídavných editačních funkcí.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://computermuseum.50megs.com/brands/zxspectrum128.htm
  2. Archivovaná kopie. www.fruitcake.plus.com [online]. [cit. 2012-09-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-06. 
  3. Archivovaná kopie. k1.dyndns.org [online]. [cit. 2012-09-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-19. 
  4. Keypad - numerická klávesnice pro Spectrum na zxmagazin.80.cz (je zde také uvedeno, jakou klávesou je možné vyvolat jakou funkci Keypadu)
  5. Keypad Interrupt Routine na World of Spectrum

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]