Didaktik M

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Didaktik M

Didaktik M je počítač z rodiny počítačů Didaktik kompatibilní s počítačem Sinclair ZX Spectrum vyráběný výrobním družstvem Didaktik Skalica. V některých propagačních materiálech, např. na obálce časopisu Bit, je počítač Didaktik M označovaný jako Brána do světa profesionálních počítačů.[1] Jedná se o následníka počítače Didaktik Gama a předchůdce Didaktik Kompakt.

Pod názvem Didaktik M byly vyráběny také joysticky k počítači Didaktik M. Jako doplněk byl k počítači Didaktik M vyráběn Interface M/P.

Charakteristika počítače[editovat | editovat zdroj]

Počítač je programově plně kompatibilní s počítačem ZX Spectrum, problémy mohou být způsobeny některými změnami v paměti ROM. U počítače se na rozdíl od Didaktiku Gama již nenachází rozšířená paměť, Didaktik M má pouze 48 KiB paměti RAM stejně jako ZX Spectrum. Neobsahuje ani vestavěný interface 8255. Obsahuje ale interface pro Kempston joystick a konektor pro Sinclair 2 joystick. Konektory pro tyto joysticky nejsou kompatibilní s konektory u běžně používaných joysticků.[2]

Hlavní část klávesnice je totožná s klávesnicí počítače Didaktik Gama, Didaktik M má navíc samostatné klávesy pro kurzorové šipky a klávesu Reset. Aby se zabránilo náhodnému resetu počítače, je nutné s klávesou Reset stisknout současně i klávesu Caps Shift.

ULA1
Ruský ekvivalent obvodu ULA

Na rozdíl od Didaktiku Gama není v Didaktiku M použit obvod ULA od firmy Ferranti, ale je použit ruský ekvivalent Т34ВГ1.[2] Změna obvodu má za následek změnu některých signálů na systémovém konektoru, proti ZX Spectru je zde navíc např. signál /ROMCS-D.

S počítačem byla dodávána kazeta s programy popisující počítač a demonstrující jeho možnosti a s hrou Arkarum.[3]

Pro počítač vznikla rozšíření paměti RAM na 128KiB.[4]

Deska plošného spoje Didaktiku M s úpravou na 128 KiB RAM je použita také v počítači Kompakt 128 (tento počítač nebyl vyráběn výrobním družstvem Didaktik ve Skalici, ale společně s počítačem Kompakt profesional jeho autorizovaným servisem ve Veselí nad Moravou).[5]

Varianty počítače[editovat | editovat zdroj]

Počítač existuje ve dvou variantách: Didaktik M 1990 a Didaktik M 1991. Oba modely jsou vzhledově stejné, po zapnutí se liší pouze uvedeným rokem v úvodním hlášení.

Rozdíly mezi počítači jsou v zapojení klávesnice, v realizaci videoobvodů a v použitých obvodech paměti RAM. Paměť RAM verze z roku 1990 je tvořena osmi obvody 4164.[6] Paměť RAM verze z roku 1991 je tvořena dvěma obvody 21464.[7] Základem videoobvodů ve verzi 1990 jsou obvody LM1886 a LM1889,[6] ve verzi 1991 je použit obvod MC1377.[7]

Klávesy kurzorových šipek verze 1990 jsou tvořeny dvěma spínači, kdy jeden spíná signál příslušný klávese Caps Shift a druhý odpovídající příslušným klávesám 5, 6, 7 a 8. Mechanicky je zajištěno, aby spínač příslušný klávese Caps Shift sepnul dříve. Verze 1991 má tlačítka jednoduchá a spínání příslušných signálů odpovídajícím stisku klávesy Caps Shift a odpovídajících číselných kláves je uskutečněno pomocí integrovaných obvodů realizujících logické funkce.

Podle sběratelů ovšem existují čtyři varianty počítače Didaktik M, kromě oficiálních variant jsou uváděny Didaktik M 1992 a Didaktik M 1993 s tím, že tyto varianty se od varianty Didaktik M 1991 liší změnami v ROM.[2]

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

CPU Zilog Z80A
CPU Zilog Z80A

Počítač má ve skutečnosti 64 KiB paměti RAM, využito je však pouze 48 KiB.[8] Adresový prostor od 0 do 16383 paměti RAM není přístupný, neboť je překrytý pamětí ROM, tudíž 25 % paměti RAM je nevyužito. Na rozdíl od ZX Spectra, kde obvod ULA při přístupu do paměti RAM zastavuje hodinový signál procesoru, obvod Т34ВГ1 při přístupu do paměti RAM generuje signál /WAIT.[9]

Používané porty[editovat | editovat zdroj]

desítkově šestnáctkově význam
254 FE klávesnice, magnetofon, reproduktor, barva okraje, Sinclair joystick
31 1F Kempston joystick

Inteface pro Kempston joystick je aktivní pouze při připojeném joysticku, není-li joystick připojen, port 31 může být použit jiným zařízením.

Joystick Didaktik M[editovat | editovat zdroj]

Joysticky Didaktik Kompakt a Didaktik M v katalogu Didaktik Skalica

Joysticky Didaktik M se vyráběly speciálně pro počítače Didaktik M, barevně jsou ve stejném barevném provedení jako počítač, jejich přední část je zešikmená stejně jako počítač. Mají dvě tlačítka spojená paralelně jsou v oranžové barvě, jedno je umístěno na vrcholu joysticku a druhé na základní části joysticku. V konektoru pro připojení k počítači jsou propojené dva kontakty, díky tomuto propojení počítač detekuje přítomnost joysticku na konektoru Kempston a podle něho aktivuje vestavěný interface pro Kempston joystick. Joysticky Didaktik M se od joysticků Didaktik Kompakt liší pouze použitými konektory pro připojení k počítači.

Interface M/P[editovat | editovat zdroj]

Didaktik M neobsahuje vestavěný interface 8255, proto pro něj byl vytvořen Interface M/P. Tento interface kromě vlastního obvodu 8255 obsahuje navíc paměť ROM s ovladači pro tiskárny BT100, Gamacentrum 01 a standardní protokol Centronics. Jeden ze dvou ovladačů pro tiskárnu BT100 umožňuje tisknout i české znaky v kódování KOI8-cs. Protože interface používá pro výběr paměti nový signál na systémovém konektoru /ROMCS-D, může při připojení k jiným počítačům dojít k problémům. ZX Spectrum má na místě signálu /ROMCS-D napětí -5V.

S příchodem disketové jednotky Didaktik 40 přestal být Interface M/P pro její majitele využitelný, neboť tato disketová jednotka obsahuje vlastní interface 8255. Stejně tak není interface využitelný ve spojení s počítači Didaktik Gama a Didaktik Kompakt, neboť tyto mají interface 8255 vestavěný také.

Používané porty[editovat | editovat zdroj]

desítkově šestnáctkově význam
31 1F brána A interface 8255
63 3F brána B interface 8255
95 5F brána C interface 8255
127 7F řídicí registr interface 8255
225 E1 stránkování paměti

Při připojení Interface M/P k počítači by současně neměl být připojen Kempston joystick prostřednictvím vestavěného interface, neboť brána A Interface M/P používá stejný port jako vestavěný interface pro Kempston joystick a docházelo by ke kolizím na sběrnici.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. propagační stránka počítače Didaktik M. Bit. 1991, čís. 10/91, s. zadní strana obálky. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04.  Archivováno 4. 3. 2016 na Wayback Machine.
  2. a b c Didaktik Archivováno 9. 4. 2014 na Wayback Machine. na mcbx.netne.net, cit. 2012-09-29
  3. Úvodná kazeta k mikropočítaču Didaktik M na World of Spectrum, cit. 2012-09-29
  4. Počítače Didaktik M a Didaktik Kompakt na computers.mldgroup.com, cit. 2012-09-29, (archivovaná verze na archive.is)
  5. Krtek. Nové počítače Kompakt 128 a Kompakt profesional, aneb PC Didaktik konečně na světě. ZX Magazín. 1994, čís. 5/94, s. 15. ISSN 1210-4833. 
  6. a b Didaktik M - Schema zapojenia
  7. a b Schéma zapojenia počítača Didaktik M model '91'
  8. Didaktik M na osmi.tarbik.com, cit. 2012-09-29 (archivovaná verze na archive.org, archivovaná verze na archive.is)
  9. SIEGER, Ladislav. Didaktik M - Počítač za méně než 3000 korun. Bajt. Čís. 6/1992. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]