Timex Sinclair 2040

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Timex Sinclair 2040 je termotiskárna pro počítače Timex Sinclair, ZX81 a Sinclair ZX Spectrum. Jedná se o jednojehličkovou tiskárnu, která tiskne na termopapír. Tiskárna je kompatibilní s tiskárnou ZX Printer.

K tisku na tiskárně lze použít příkazy LPRINT pro vytištění požadovaného textu a LLIST pro vytištění výpisu basicového programu. Písmena jsou tisknuta v matici 8 x 8 bodů. Kopii obrazovky lze vytisknout příkazem COPY, kopie obrazovky je plně vytisknuta za méně než 11 sekund.[1]

Na rozdíl od tiskárny ZX Printer tiskárna Timex Sinclair 2040 neumožňuje pohyb papíru dvěma rychlostmi.[2]

V katalozích je tiskárna Timex Sinclair 2040 vyobrazována ve stříbrné barvě, jako reálně existující však byly spatřeny pouze černé verze.[3][4] Po ukončení činnosti společnosti Timex Sinclair byl design tiskárny prodán společnosti Alphacom, která pokračovala v její výrobě pod značkou Alphacom 32.[5] V[6] je naopak uvedeno, že Timex Sinclair 2040 je upravená verze tiskárny Alphacom 32.

Technické informace[7][editovat | editovat zdroj]

Tiskárna je ovládaná pomocí portu 251 (šestnáctkově FB, dekódován jako 1xxxx0xx). Význam jednotlivých bitů hodnoty odeslané na tento port a čtené z tohoto portu je následující:

7 6 5 4 3 2 1 0
čtení 1 - začátek nového řádku 0 - tiskárna je připojena (detekce přítomnosti tiskárny)           připravenost tiskárny přijmout další bit
zápis 1 - tisková hlava aktivní           1 - zastavení motoru
0 - spuštění motoru
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]