Obřanská kotlina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obřanská kotlina
Nejvyšší bod424 m n. m. (Hády)
Rozloha6,68 km²

Nadřazená jednotkaAdamovská vrchovina
Sousední
jednotky
Řícmanicko-kanický prolom, Bílovický hřbet, Ochozské plošiny, Šlapanická pahorkatina, Soběšická vrchovina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninygranodiorit
PovodíSvitava
Souřadnice
Identifikátory
Kód geomorf. jednotkyIID-3A-10
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obřanská kotlina je geomorfologický okrsek na jižní Moravě, v severní části Brna. Je součástí podcelku Adamovské vrchoviny, která je částí Drahanské vrchoviny.

Jedná se o kotlinu s pahorkatinným dnem, kolem jejíhož východního okraje teče řeka Svitava, která zde vytváří průlomové údolí do Dyjsko-svrateckého úvalu. Kotlina leží v granodioritu brněnského masivu, který doplňují miocenními písky a jíly. Ve vyšších polohách se nachází zbytky říčních teras, jejichž povrch je zčásti pokryt sprašemi.[1] Nejvyšším bodem okrsku je vrchol Hádů s nadmořskou výškou 424 m, který se nachází na samých hranicích geomorfologické jednotky.

Jihozápadní a severovýchodní část Obřanské kotliny je urbanizovaná brněnskou čtvrtí Obřany a obcí Bílovice nad Svitavou, dále se zde nachází dubové lesíky, zahrádkářské kolonie a pole. Přírodní památka Obřanská stráň zahrnuje ojedinělý zbytek xerotermních lad se stepními trávníky.[1] Údolím Svitavy vede železniční trať Brno – Česká Třebová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 3. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2014. ISBN 978-80-7509-113-0. OCLC 913564995 S. 384.