Šlapanická pahorkatina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šlapanická pahorkatina
Nejvyšší bod331 m n. m. (Čtvrtě)
Rozloha129,55 km²

Nadřazená jednotkaPracká pahorkatina
Sousední
jednotky
Obřanská kotlina, Mokerská vrchovina, Rousínovská brána, Kučerovská pahorkatina, Cezavská niva, Tuřanská plošina, Dolnosvratecká niva, Soběšická vrchovina

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninysediment, spraš
PovodíSvitava, Litava
Souřadnice
Identifikátory
Kód geomorf. jednotkyVIIIA-1F-1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šlapanická pahorkatina je geomorfologický okrsek na jižní Moravě, jihovýchodně od Brna. Je součástí podcelku Pracké pahorkatiny, která je částí Dyjsko-svrateckého úvalu.

Jedná se o pahorkatinu tvořenou neogenními sedimenty s výstupy brněnského plutonu, kulmu a jury. Nachází se zde říční terasy řeky Svitavy pokryté sprašemi, jsou zde hliniště a pískovny, ojediněle také krasové jevy (Stránská skála). Nejvyšším bodem je vrchol Čtvrtě (331 m n. m.).[1]

Největším tokem na území Šlapanické pahorkatiny je Říčka, která zde tvoří průlomové údolí. Severozápadní část pahorkatiny je urbanizovaná městem Brnem, na zbytku území se nachází především pole doplněná listnatými lesíky. Prochází tudy dálnice D1 a dvojice železničních tratí (trať Brno–Přerov a Vlárská dráha), nachází se zde letiště Brno-Tuřany.[1] V prostoru Šlapanické pahorkatiny se v roce 1805 odehrála bitva u Slavkova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 3. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2014. ISBN 978-80-7509-113-0. OCLC 913564995 S. 506.