Nová syrská armáda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová syrská armáda
جيش سوريا الجديد
(Jaysh suria aljadid)
Účast na syrské občanské válce
Vlajka opozice
Vlajka opozice
Mapa Sýrie v roce 2016:      syrská vláda (syrské ozbrojené síly)      syrská opozice      Syrské demokratické síly      Islámský stát (IS)
Mapa Sýrie v roce 2016:
     syrská vláda (syrské ozbrojené síly)
     syrská opozice
Základní info
Aktivní10. listopad 2015–současnost
Operační
území
SýrieSýrie Sýrie
VelitelKhazal al Sarhan
Základnyal-Tanf
Sílaneznámá
SpojenciCJTF–OIR
OponentiIslámský státIslámský stát Islámský stát
Sýrie syrská vláda

Nová syrská armáda, zkratka NSA nebo NSyA, je povstalecká ozbrojená skupina účastnící se syrské občanské války, složená převážně z dezertérů SAA. Skupina byla založena v listopadu 2015 za účelem likvidace Islámského státu ve východní Sýrii. Její členové měli údajně podstoupit výcvik CIA.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

16. listopadu 2015 byla NSA nasazena v oblasti al-Tanf na jihovýchodě Sýrie v blízkost Jordánských hranic. Žádné další informace nebyly zveřejněny.

5. března 2016 podnikla z Jordánska NSA spolu s další povstaleckou skupinou Brigády a Bataliony mučedníka Ahmada al-Abda útok na syrsko-irácký hraniční přechod Tanf ovládaný Islámským státem. Ten později dobyly a přerušily tak jižní zásobovací trasu IS.

27. května 2016 podnikli teroristé z Islámského státu sebevražedný útok na základnu NSA, což mělo za následek mnoho obětí mezi povstalci.

Koalice shazuje nad územím pod kontrolou ISIS letáky s logem Nové syrské armády.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Skupina používá moderní americké zbraně jako jsou pušky M16 a M14, kulomet M240 a M249 a minomety M120. Využívá pick-upy s kulomety M2 browning. Skupina je podporována z USA a Jordánska. Používá také malé množství starších zbraní sovětského původu. Příslušníci nosí starší typ amerických uniforem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rusko má vážne podozrenie. USA majú cvičiť v Sýrii militantov Islamského štátu | Aktuálne.sk. aktualne.sk. Dostupné online [cit. 2017-12-16]. (slovensky)