Ženské obranné jednotky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ženské obranné jednotky
Yekîneyên Parastina Jin‎
Účast na Občanská válka v Sýrii, Válka proti Islámskému státu, Povstání v Iráku
Kurdy kontrolovaná území v červnu 2015
Kurdy kontrolovaná území v červnu 2015
Základní info
Aktivní2012 - současnost
Ideologiekomunarismus, demokratický konfederalismus
VelitelNessrin Abdallah
Síla7 000–10 000
SpojenciSýrie *Syrské demokratické síly Turecko *Strana kurdských pracujících **Lidové obranné síly **Svobodné ženské jednotky Irák *Irácký Kurdistán **Pešmerga *Sindžárská aliance **Sindžárské jednotky odporu **Ženské jezídské jednotky **Jezídské obranné síly
OponentiIslámský stát

Ženské obranné jednotky (Kurdsky: Yekîneyên Parastina Jin‎), známé také pod zkratkou YPJ jsou kurdská vojenská organizace a ženské křídlo Lidových obranných jednotek (YPG), založené roku 2012. YPG a YPJ jsou ozbrojené křídlo Sjednocené demokratické strany, hlavní vojenskou složkou SDF a Syrského Kurdistánu (Rojava).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Organizace vznikla z Kurdského hnutí odporu a v roce 2014 měla 7 000–10 000 dobrovolných členek ve věku od 18 do 40 let. YPJ se sloučila se svou sesterskou organizací YPG a bojovala proti všem skupinám pokoušející se zatáhnout kurdská území do občanské války. Účastnily se také bitvy o Kobani proti Islámskému státu.

Zahraniční pomoc[editovat | editovat zdroj]

Skupina není mezinárodně financována a v oblasti zásobování spoléhá na místní komunity. Každopádně v průběhu bitvy o Kobani obdržely YPG a YPJ až 24 tun lehkých zbraní a 10 tun lékařské pomoci od USA a Iráckého Kurdistánu.

Mají pouze lehkou výzbroj tvořenou puškami a kulomety nebo raketovými granátomety. Z dělostřelectva využívají jen minomety, v bojích však ukořistily několik tanků. Hlavní výzbrojí je asi čtyři sta lehkých obrněných vozidel, která dostaly v rámci pomoci při bojích s IS. Jde o IAG Guardian vyráběný ve Spojených arabských emirátech, americká vozidla Humvee a minám odolné International MaxxPro i menší Lenco BearCat. K přepravě využívají pick-upy, hlavně Toyoty Hilux.

Vojenské operace v Iráku[editovat | editovat zdroj]

Skupina sehrála důležitou roli v záchraně tisíců Jezídů z Islámským státem obklíčeného pohoří Džabal Sindžár (provincie Ninive) v srpnu roku 2014.

Ideologie[editovat | editovat zdroj]

Skupina byla chválena feministy za to, že se dokázala postavit tradičnímu smýšlení o ženách v regionu a zcela otočila očekávání o účasti žen v konfliktu. Na rozdíl od feministek západního typu, kromě dožadování práv, dokáží také převzít i takovou odpovědnost jako je nasazení ve vojenských operacích. Podle fotografky Erina Trieba obecně feministická organizace, i když to v současnosti není jejich primární úkol.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]