Nikola Kekić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Nikola Kekić
Eparcha Križevci
Církevchorvatská řeckokatolická
DiecézeEparchie Križevci
Jmenování25. května 2009
PředchůdceSlavomir Miklovš
HesloBog je ljubav
Bůh je láska
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení1. listopadu 1970
světitel Gabrijel Bukatko
Biskupské svěcení4. července 2009
světitel Slavomir Miklovš
1. spolusvětitel Josip Bozanić
2. spolusvětitel Mario Roberto Cassari
Osobní údaje
ZeměChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Datum narození18. ledna 1943 (81 let)
Místo narozeníStari Grad, Chorvatsko
Národnostchorvatská
Alma materPapežská univerzita Urbaniana
Papežský východní institut
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Nikola Kekić (* 18. ledna 1943, Stari Grad) je chorvatský řeckokatolický kněz a biskup Križevci.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 18. ledna 1943 v Starim Gradu, Nikolu a Anđě Kekićovým. Pokřtěn byl v kostele svatých Petra a Pavla v Mrzlom Polju. Základní školu navštěvoval v Sošicamu a Iloku. Roku 1956 vstoupil do řeckokatolického semináře a navštěvoval klasické gymnázium františkánů v Kaptolu, kde roku 1963 úspěšně odmaturoval. V letech 1963-1965 sloužil ve vojenské službě. Poté začal studovat na Katolické bohoslovecké fakultě v Záhřebu. Roku 1967 ho poslal Križevcijský eparcha dále studovat do Říma na Papežskou univerzitu Urbaniana.

Na kněze byl vysvěcen 1. listopadu 1970 arcibiskupem Gabrijelem Bukatkou. V prosinci téhož roku byl pověřen řízením farnosti Sv. Petra a Pavla v Mrzlom Polju. V prosinci 1972 byl jmenován vedoucím řeckokatolické centra v Karlovci. Dále působil ve farnosti Zvěstování Panny Marie v Pribići a Nanebevzetí Panny Marie v Peći. Roku 1977 se vrátil do Říma studovat na Papežském východním institutu, kde získal titul magistra. V říjnu 1984 byl jmenován vicerektorem řeckokatolického semináře a poté jeho rektorem. Měla také na starost farnost Svatých Cyrila a Metoděje.

Stal se děkanem Križevcijské katedrály Nejsvětější Trojice. Byl poradcem biskupa Slavomira Miklovše a člen Kněžské a liturgické rady Križevcijské eparchie. Poté se stal sekretářem téže eparchie. Roku 1999 se stal editorem Žumberačkoga krijesa.

Dne 25. května 2009 jej papež Benedikt XVI. ustanovil biskupem eparchie Križevci. Biskupské svěcení přijal 4. července 2009 z rukou biskupa Slavomira Miklovše a spolusvětiteli byli kardinál Josip Bozanić a arcibiskup Mario Roberto Cassari.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]