Nechci vědět, proč ptáček v kleci zpívá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nechci vědět, proč ptáček v kleci zpívá
404. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevI Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings
Číslořada 19
díl 4
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra14. října 2007
Česká TVČeská televize
Česká premiéra15. února 2009
Tvorba
ScénářDana Gould
RežieBob Anderson
Prod. kódJABF19
Obsah
Tabule„Nejsem banka pojištěná proti úpadku.“
Gaučový gagZmenšení Simpsonovi si sednou na gauč v domečku pro panenky, Maggie si vezme Homera a začne ho cucat jako dudlík.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Homerova odtahovka
Následující →
Speciální čarodějnický díl
Seznam dílů 19. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nechci vědět, proč ptáček v kleci zpívá (v anglickém originále I Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings) je 4. díl 19. řady (celkem 404.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Dana Gould a díl režíroval Bob Anderson. V USA měl premiéru dne 14. října 2007 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 15. února 2009 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Líza je jmenována studentkou tisíciletí, a tak Marge zdůrazňuje, že se Homer musí zúčastnit jejího obřadu kvůli předchozím absencím na většině dětských akcí. Homer se tedy probudí dřív a odvede Maggie do školní auly. Mezitím Marge začne být netrpělivá při čekání ve frontě v bance, a tak se dá do řeči se zjevně okouzlujícím mužem jménem Dwight (Steve Buscemi). Během rozhovoru Dwight řekne Marge, aby se držela. Pak vytáhne pistoli a řekne všem, aby si lehli na zem, právě když do banky vejde další muž a vytáhne pušku. Poté přichází Gil Gunderson, připravený na svou novou práci hlídače, je však opakovaně postřelen Dwightovým komplicem, který poté v panice prchá.

Homer samolibě čeká na Marge u obřadu. Marge soukromě zavolá Homerovi a oznámí mu, že je rukojmím při přepadení banky. Dwight si všimne telefonující Marge a hovor přeruší. Pak udělá kompromis; slíbí, že se vydá, pokud Marge slíbí, že ho ve vězení navštíví, s čímž ona neochotně souhlasí. Nervózní Marge se vrací domů. Homer se snaží Marge přesvědčit, aby Dwighta ve vězení nenavštěvovala, ale Marge chce dodržet svůj slib a navštívit ho. Při cestě do vězení však neustále zastavuje, aby se vyhnula cestě do vězení, a mešká návštěvní hodiny. Ve vězení Dwight na Marge s očekáváním čeká. Při sledování Haďákova rozhovoru s jeho přítelkyní Glorií začne být Dwight začíná být Dwight v depresi a pak i v hněvu a Marge při sledování depresivního filmu o vězni, který měl být popraven elektrickým proudem, začíná doléhat pocit viny. Ve stejnou chvíli Dwight utíká ze springfieldské věznice. V novinách najde Marginu adresu a vydá se ji hledat.

Když se Marge doma dívá na televizi, uvidí ve zprávách reportáž Kenta Brockmana o Dwightově útěku z vězení. Dwight ji začne na různých místech pronásledovat a úspěšně Marge dostihne a drží ji jako rukojmí. Dwight ji vezme do stejného zábavního parku, kde ho opustila jeho matka, s úmyslem, aby mu Marge pomohla splatit ztracený čas, a slíbí jí, že ji potom pustí, s čímž Marge ze soucitu souhlasí. S Marge se pak společně projedou na vikingské lodi. Přijíždí náčelník Wiggum a pokouší se Marge zachránit, ale je při jízdě přistižen. Dwight ucpe soukolí atrakce tím, že do jejích útrob skočí, aby Wigguma zachránil. Naštěstí přežije a po hospitalizaci a úplném uzdravení se vrací do vězení. Ve vězení Marge konečně navštíví Dwighta, který jí dá zploštělou pampelišku zabalenou v kostce mýdla, kterou pro ni nechal vyřezat, se vzkazem na zadní straně, aby ji naverboval k pomoci při dalším pokusu o útěk z vězení. Marge s pokusem o útěk nesouhlasí a Dwight, ačkoli je z toho smutný, řekne, že si dárek může nechat.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

V epizodě hostoval americký hudebník a politický aktivista Ted Nugent, jenž je zastáncem lovu a práv na držení zbraní.[1] V epizodě ztvárnil sám sebe. Jeho hlas zazní během telefonátu, v němž vyzývá voliče, aby hlasovali proti návrhu, který by znemožnil používání kuší ve veřejných školách. Dodává k tomu: „Když zakážeme kuše, kdo bude chránit naše děti před nabíhajícími losy?“.[2][3][4]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Název této epizody je převzat z autobiografie Mayi Angelou I Know Why the Caged Bird Sings z roku 1969.[2] Dwightovy oči jsou odkazem na oči jeho hostujícího herce Steva Buscemiho.[2] Homer prozradí, že pracuje na románu o Supermanovi.[5] Agnes cituje, že Dwight a jeho partner jsou „Johnny a Clyde“, což je převzetí Bonnie a Clydea.[5] Šéf Wiggum sleduje na přenosném DVD přehrávači film Vyjednavač, aby se naučil, jak řešit situaci s rukojmími.[5] Epizoda Itchyho a Scratchyho The Un-Natural paroduje baseballový skandál se steroidy a název odkazuje na knihu a film The Natural.[5] Dwight utíká z vězení stejně jako Andy Dufresne ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank. Po útěku to vypadá, že Dwight šlápne na kameru, což je odkaz na Roberta De Nira, který šlápne na kameru po propuštění z vězení ve filmu Mys hrůzy. Doktor Dlaha a Krusty, kteří se na konci setkají, odkazují na předchozí scénu s rukojmími, čímž mimoděk naznačují The Nine.[5] Dwightův parťák při loupeži je založen na Johnu Cazaleovi a jeho postavě ve filmu Psí odpoledne, který také zahrnoval situaci s rukojmími.[5]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Ve Spojených státech díl během premiéry sledovalo 8,8 milionu diváků.[6]

Robertu Canningovi z IGN se Buscemiho vystoupení líbilo a obzvlášť si užil scénu, kdy se Buscemimu díky zrcadlu v lunaparku zvětšily oči do „zábavného extrému“; Buscemiho hlas byl podle něj také prvním hostujícím hlasem řady, který byl využit naplno. Navzdory vtipnosti dílu také uvedl, že závěr epizody na konci skutečně trochu ochabl, a měl pocit, že nedokázal přinést tolik smíchu jako vše, co mu předcházelo. Tato epizoda byla také jednou ze dvou dílů, které se mu v této řadě líbily, tou druhou byla Homerova odtahovka.[2]

Patrick D. Gaertner ze serveru Puzzled Pagan napsal: „Tenhle díl byl prostě úplně o ničem. Nápad, že Marge je psychicky poznamenaná traumatickou událostí, jako je účast na bankovní loupeži, a pak ji pronásleduje odsouzenec, měl být opravdu zajímavou premisou. Ale je na tom něco, co je prostě strašně nudné. A já si myslím, že je to buď tím, že je to příliš hloupé a epizodní, než aby se to postaralo o tak divnou a temnou premisu, nebo tím, že Dwighta udělali tak neschopného a tak moc smutného. Na těchto dvou volbách je prostě něco, co epizodu zbavuje čehokoli zajímavého a z toho, co by mělo být napínavou epizodou Simpsonových, dělá podivnou slátaninu. Prostě to není můj šálek čaje.“.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku I Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings na anglické Wikipedii.

  1. Reality star injured by chainsaw. news.bbc.co.uk. 2004-01-14. Dostupné online [cit. 2022-05-19]. (anglicky) 
  2. a b c d CANNING, Robert. The Simpsons: "I Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings" Review. IGN [online]. 2007-10-15 [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. How Old Are the Simpsons?. LiveAbout [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SHATTUCK, Kathryn. What's on Tonight. query.nytimes.com [online]. [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c d e f The Simpsons: I Don't Wanna Know Why The Caged Bird Sings - TV Squad. web.archive.org [online]. 2007-10-17 [cit. 2022-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-10-17. 
  6. Simpsons Channel | Ratings: E. Pluribus Wiggum. web.archive.org [online]. 2008-01-09 [cit. 2022-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-01-09. 
  7. GAERTNER, Patrick D. S19 E04 – I Don’t Wanna Know Why the Caged Bird Sings [online]. 2017-03-06 [cit. 2022-05-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]