Nazar (amulet)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amulety nazaru v různém provedení

Nazar známý také pod názvem nazar boncuğu je amulet nebo talisman ve tvaru modrobílého oka, které má ochraňovat majitele před zlým pohledem a uhranutím. Samotný význam slova „nazar“ pochází z arabského نظر a znamená „pohled“. Význam slova „boncuğu“ pochází z tureckého „boncuk“ a znamená „korálek“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Symbol oka má v lidských dějinách velmi důležité místo. Od staroegyptského Horova oka po symbol Božího oka, které známe z dolarových bankovek, je zřejmé, že lidé se již od pradávna snažili za pomocí těchto symbolů předejít možnému neštěstí a víra v ně jim zajišťovala citové bezpečí.

Ve střední Anatolii v období tengrismu nalezneme důkazy o tom, že místní lidé věřili ochranným pověrám jako byly koňské podkovy, česnek, vlčí zuby, suchý trn, olovo, kameny, ale modré oko zůstalo mezi lidem tím nejoblíbenějším[1].

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Modré oko nazar najdeme nejen v Turecku, ale také v Albánii, Bosně a Herzegovině, Bulharsku, Řecku, Kypru, Sýrii, Libanonu, Egyptě, Arménii, Íránu, Afghánistánu, Iráku a Ázerbájdžánu[2], kde je v oblibě zavěšovat si jej na stěny budov, v dopravních prostředcích nebo jej zakombinovávat do lustrů, šperků a jiných ornamentů[3]. Nazar boncuğu je jedním z nejoblíbenějších suvenýrů, který si turisté z Turecka odvážejí.

Typický nazar je vyroben ze skla a jeho tradiční ruční výrobu můžete ještě dnes obdivovat u Izmiru v obci Nazar Köy[4]. Zde se za použití dvou železných tyčí nejprve ovine tmavě modré sklo jako základ a poté se doplní ostatní barvy (nejčastější použití mají bílá, světle modrá a černá, někdy dodatečně žlutá). Celý proces této starodávné ruční výroby skla je prováděn u pece s ohněm rozdělaným borovým dřevem a slámou[5].

Význam a použití[editovat | editovat zdroj]

Nazar má svého majitele ochránit před zlými pohledy, uhranutím nebo jinými nepříznivými podněty. Lidé věří, že když se skutečná negativní energie a síla nazaru střetnou, amulet má sílu zlo odvrátit a zrušit, ale sám se puknutím rozbije[6]. V samotném Turecku chráni před uhranutím od osob s modrýma očima, kteří jsou podle lidové pověry schopni uhranout.[7]

Modré oko nazar má za úkol chránit svého nositele, proto jej nejčastěji najdete jako amulet různých velikostí a forem: od přívěšků, sponek, šperků a klíčenek po dekorativní stěnné kusy, lustry a jiné skleněné předměty. Jednou z nejoblíbenějších forem je však malý skleněný korálek (odtud název “nazar boncuğu”), který se dá navléct na spínací špendlík a připnout na oblečení.

Symbol nazaru používaly na svých letadlech soukromé turecké aerolinky Fly Air, které však ukončily provoz v roce 2007[zdroj?]. Dále jej najdete zakomponováno v logu herního enginu CryEngine 3, který byl vytvořen německou firmou Crytek, jejímiž zakladateli jsou však tři bratři tureckého původu (Cevat, Avni a Faruk Yerli). V roce 2013 uspořádalo Turecko Mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let a v jeho emblému naleznete modré oko nazar vzhlížející ke kopacímu míči[8].

Symbol oka v jiných kulturách[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Langenscheidt's Pocket Turkish Dictionary. Langenscheidt, 1992, p. 638.
  2. The Evil Eye and Mountain Karma in Azerbaijan [online]. thebriefnote.com [cit. 2015-03-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-07-14. 
  3. Lonely Planet Middle East.Lonely Planet; 6 edition, 2009, p. 559.
  4. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23148699.asp
  5. https://nazarkoy.wordpress.com/
  6. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/blogy/na-jihovychod/123893-nazar-talisman-i-turecke-stesticko/?mobileRedirect=off
  7. https://echo24.cz/a/wekR2/jabandzi-vypadni-z-turecka-o-spravnem-postupu-pri-prevratu
  8. www.turkish-football.com [online]. [cit. 2015-03-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-15. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]