Národní bezpečnostní rada (USA)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasedání Národní bezpečnostní rady pod předsednictvím Josepha R. Bidena diskutující o pádu Kábulu, 18. srpna 2021

Národní bezpečnostní rada Spojených států (anglicky United States National Security Council) je hlavním poradním orgánem prezidenta Spojených států pro projednávání záležitostí národní bezpečnosti, armády a zahraniční politiky. Sídlí v Bílém domě, je součástí výkonné kanceláře prezidenta Spojených států a skládá se z vládních úředníků a vysokých bezpečnostních poradců. Byla zřízena roku 1947 prezidentem Harrym S. Trumanem.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Pravomoci[editovat | editovat zdroj]

Úkolem národní bezpečnostní rady je připravovat opatření pro prezidenta. Byla zřízena Zákonem o národní bezpečnosti z roku 1947 (P.L. 235 – 61 Stat. 496; U.S.C. 402), ve znění dodatku z roku 1949 (63 Stat. 579; 50 U.S.C. 401 a násl.).Tento zákon zřídil Rady jako poradního sboru prezidenta pro záležitosti týkající se národní bezpečnosti v oblasti „domácí, zahraniční a vojenské politiky“, a rovněž zřídil Ústřední zpravodajskou službu a stanovil Radu jako koordinátora zpravodajské činnosti. Později, v roce 1949, byla v rámci reorganizace Rada podřízena výkonné kanceláři prezidenta.

Tajný panel Národní bezpečnostní rady je pověřen sledováním a likvidací osob podezřelých z terorismu, a to jak amerických občanů tak cizinců, což bylo kritiky označeno za "povolení zabíjet".[1][2] Z právního hlediska je toto odůvodněno jako nezbytná vojenská akce v souladu s Autorizací k použití vojenské síly (107–40, 115 Stat. 224) ze dne 18. září 2001.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku United States National Security Council na anglické Wikipedii.

  1. SHAMSI, Hina. Trump’s Secret Rules for Drone Strikes and Presidents’ Unchecked License to Kill. www.aclu.org [online]. American Civil Liberties Union, 2021-05-05 [cit. 2023-10-03]. Dostupné online. 
  2. TALAAT, Nadine. “Licence to Kill”: The United States’ Illegal Drone Program and the Dark Legacy of Collective Punishment [online]. Kolumbijská univerzita [cit. 2023-10-03]. Dostupné online. 
  3. Dílo Autorizace k použití vojenské síly ve Wikizdrojích

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související odkazy[editovat | editovat zdroj]