Mise OSN v Kongu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojenský pozorovatel OSN, příslušník AČR

Mise OSN v Kongu, MONUC (Mission de l' Organisation des Nations Unies en République démocratique du Congo) je mírová operace (mise) OSN ustanovená Radou bezpečnosti OSN v Demokratické republice Kongo ke dni 30. listopadu 1999. Cílem mise je podpořit implementaci dohod o ukončení palby podepsaných v červenci téhož roku v Lusace zástupci Demokratické republiky Kongo a pěti dalších afrických států. Jedná se o mírovou operaci OSN podle Kapitoly VII Charty OSN.

Mandát operace je průběžně doplňován podle vývoje aktuální bezpečnostní situace v místě působení. K základním úkolům MONUCu patřil dohled nad dodržováním příměří mezi místními znepřátelenými skupinami povstalců a vládními vojsky. MONUC vykonává funkci určitého prostředníka při vzájemných jednáních a pomáhá při demilitarizaci a repatriaci vojáků ostatních států působících na území Konžské demokratické republiky. K novým úkolům patří podpora a pomoc při vytváření nových bezpečnostních složek státu. MONUC se dále podílí na realizaci nejrůznějších projektů humanitárního charakteru.

V letech 2000 a 2004 došlo k výraznému posílení mandátu a navýšení počtu příslušníků MONUC; v současné době se jedná o jednu z nejrozsáhlejších mírových operací v rámci OSN.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]