Merlin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o nejznámější osobě tohoto jména. Další významy jsou uvedeny na stránce Merlin (rozcestník).
Merlin a Jezerní paní

Merlin Ambrosius (velšsky Myrddin Emrys nebo Myrddin Wyllt (Merlin divoký), Merlin Caledonensis (Skotský Merlin), Merlinus, nebo také Merlyn) je znám především jako čaroděj, druid a prorok z legend o králi Artuši, i když existují i poněkud jiné popisy této postavy.

Merlin jako literární postava se vyskytuje prakticky ve všech zpracováních legendy o králi Artuši i mnoha dílech, která tuto legendu využívají jen jako svůj rámec nebo naopak epizodu. Historicky první zmínka o Merlinovi je v díle velšského kněze Geoffreye z Monmouthu, který je také autorem samotného přepisu jména Merlin. Předlohu této legendy je však možno najít již o dvě staletí dříve v díle velšského kronikáře Nennia.

Příběh o Merlinovi[editovat | editovat zdroj]

Merlinův příběh začíná v okamžiku, kdy se král Vortigern rozhodl postavit hrad na salisburské pláni. Stavba se však nedařila, vše, co zedníci během dne postavili, přes noc spadlo. Věštci králi poradili, že hrad bude stát, pokud v místě stavby obětují chlapce, narozeného bez otce. Tímto chlapcem byl Merlin, jehož otcem měl být Ďábel nebo pohanský bůh. Merlin zjistil, že hrad nemůže stát proto, že pod zemí v místě stavby leží dva draci a bojují spolu. Pomocí magie se pak Merlin s draky vypořádal, později vstoupil do služeb Uthera Pendragona, jemuž umožnil zplodit syna (budoucího Artuše) s Igrainou, jež byla provdaná za jiného muže. Po Pendragonově smrti pečoval o Artuše, vychovával ho a podporoval jeho vládu pomocí magie a moudrých rad. O smrti Merlina se vyprávějí různé příběhy, podle jednoho z nich nezemřel, ale byl čarodějkou Vivianou zbaven kouzelné moci a uvězněn v zakletém lese.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Jméno Merlin je keltského (zřejmě bretonského) původu. Jeho původní podoba Myrddin zřejmě souvisí s toponymem Moridunum (zaniklé město ve Walesu, latinizovaná forma keltského Moridunun – „Pevnost u moře“)[zdroj?]. Podle jiných výkladů jméno merlin znamená drobného sokolovitého dravce dřemlíka tundrového, v tomto případě by však byl původ jména anglosaský[zdroj?].

Literární a filmová postava[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]