Martin Sedláček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Martin Sedláček
Narození17. listopadu 1989 (34 let)
Praha
NárodnostČeši
Alma materVysoká škola ekonomická v Praze
Povolánípodnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Martin Sedláček (* 17. listopadu 1989) je český podnikatel[1], majitel řady internetových obchodů[zdroj?], zakladatel brandu Naturalis (Superpotraviny Naturalis)[2] a výrobce zdravé výživy pod stejnou značkou[3]. Nápad založit vlastní firmu s konceptem superpotravin/zero waste ho napadl při studiu VŠE (Vysoké školy ekonomické v Praze)[4]. Již při bakalářském stupni jeho firma prodávala tisíce produktů. Později vysoké desetitisíce. Na magisterském studiu úspěšně absolvoval podnikatelský akcelerátor xPort (patřil mezi TOP 3 vybrané firmy)[5].

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Absolvent střední průmyslové školy elektrotechnické v Praze se zaměřením na výpočetní techniku (i v současné době jeho e-shopy a informační systémy běží na jeho algoritmech)[6]. Vysokou školu zvolil ekonomického charakteru se zaměřením na IT. (VŠE - Fakulta informatiky a statistiky). Magisterský stupeň absolvoval na stejné univerzitě, avšak krom informačních technologií se zaměřoval i na podnikání (díky tomu se osobně seznámil s nejúspěšnějšimi českými podnikateli). Získal titul Ing.

Podnikání[editovat | editovat zdroj]

Na střední škole úspěšně obchodoval na burze cenných papírů. To ho přimělo začít studovat VŠE. Na bakalářském stupni studia vysoké školy založil svůj první e-shop se zaměřením na zdavou výživu.[7]

O rok později uvedl na trh vlastní značku tzv. zelených potravin, superpotravin a zdravé stravy[8]. Navázal úzkou spolupráci s předními pěstiteli napříč celým světem. Dovážel zboží z Německa, Velké Británie, Číny, Španělska, Indie, USA, Peru, Srí Lanky i ostatních zemí světa. Tyto produkty se schválením Ministerstva zdravotnictví a dalších akreditovaných organizací nadále zprostředkovával tuzemským zákazníkům[9].

Ze surovin vypěstovaných tradičními farmáři začal vyvíjet a následně i vyrábět své vlastní produkty s důrazem na prvotřídní kvalitu[10]. Kromě zelených potravin či superpotravin nyní na trh uvádí i speciální "funkční směsi" inspirované ájurvédskou medicínou, BIO čaje, BIO smoothies a řadu dalších výrobků[11]. Kromě stanovování firemní strategie se též zaměřuje na osvětu zdravého životního stylu široké veřejnosti[12].

První podnikatelské úspěchy[editovat | editovat zdroj]

2. místo v soutěži studentských projektů zaštiťováné katedrou podnikání Vysoké školy ekonomické v Praze.

Díky absolvování xPortu se seznámil s předními českými businessmany, přičemž jeden nich se následně stal jeho společníkem a investorem[13].

Finalista podnikatelské soutěže Český Godwill, která oceňuje české firmy, kterých si váží tuzemští zákazníci, investoři, manažeři i ostatní drobní i velcí dodavatelé i odběratelé[14].

Obchodní partneři[editovat | editovat zdroj]

Ing. Martin Sedláček se svou značkou Naturalis navázal partnerství s firmami jako jsou Mall.cz, Vivantis.cz, Pilulka.cz, Rohlik.cz, Lekarna.cz, Notino.cz, Albi a stovkami dalších menších i větších e-shopů a krámků. Kromě klasických B2B spoluprací též v rámci věrnostních programů spolupracuje nebo dlouhodobě spolupracoval s OZP (Oborová zdravotní pojišťovna)[15] či T-mobilem. V roce 2017 do svého portfolia přidal i největší e-shop na světě - Amazon, s nimž podepsal smlouvu na dodávku většiny svých produktů. Nyní je prémiovým dodavatelem do Amazonu především v rámci Evropské únie.[zdroj?]

Filantropie[editovat | editovat zdroj]

V ramci svého sociálního cítění se rozhodl spolupracovat s chráněnými dílnami, které zaměstnávají a spravedlivě finančně odměňují zdravotně handicapované občany ČR.[14]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Martin rozjel firmu při škole, prodává superpotraviny. www.jobs.cz [online]. [cit. 2019-03-20]. Dostupné online. 
  2. Příběh firmy - jak vše začalo | Superpotraviny Naturalis. www.superpotraviny-naturalis.cz [online]. [cit. 2019-03-20]. Dostupné online. 
  3. Kdo má podnikavější studenty s lepšími nápady - ČVUT, VŠE nebo ČZU? Univerzity poměřily síly – Tyinternety.cz. tyinternety.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-12-05. 
  4. ROTHOVÁ, Alica. xPort projekty. iList. Praha: Studentský list o.s.. Březen, roč. 2015, čís. 3, s. 16. 
  5. Úspěšné alumni týmy – xPORT Business Accelerator VŠE – Vysoká škola ekonomická v Praze. xport.vse.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-02. 
  6. Inovace jsou pro dosažení úspěchu nutností. EPRAVO.CZ [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  7. ŠMÍDOVÁ, Veronika. Za pomoc začínající podnikatel zaplatí, až když uspěje.. Hospodářské noviny. Praha: economia a.s.. 16. duben, roč. 2015, s. 3. 
  8. SUPERPOTRAVINY NATURALIS. Naturalis navštívil Český rozhlas. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  9. Martin Sedláček, Naturalis: Lidské tělo má raději přírodní věci – helas-ladies-club.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-02. 
  10. Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce [online]. 2017-05-29 [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  11. BIOOO.CZ. BIOOO.CZ - Naturalis. www.biooo.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  12. ČEPELÍKOVÁ, Kateřina. Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá. Vitalia.cz [online]. [cit. 2019-03-20]. Dostupné online. 
  13. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  14. a b Gloobe corp. s.r.o. | Český Goodwill - ocenění pro firmy, kterých si lidé váží. www.cesky-goodwill.cz [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  15. superpotraviny-naturalis.cz | Oborová zdravotní pojišťovna. www.ozp.cz [online]. [cit. 2019-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-06-06.