Městský hřbitov v Šumperku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský hřbitov Šumperk
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresŠumperk
ObecŠumperk
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Stavební slohNeoklasicismus
ArchitektiAnton Schwestka
Výstavba1886
Odkazy
Oficiální webhttps://m.sumperk.cz/dr-cs/3077-sumpersky-hrbitov.html
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský hřbitov v Šumperku je hlavní městský hřbitovŠumperku. Nachází se na jihozápadním okraji města, v ulici Zábřežská.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Kostel svaté Barbory u bývalého hřbitova, později Jiráskových sadech

Hřbitov byl vystavěn v roce 1886 na velkém pozemku za městem při silnici na Zábřeh jako nový městský hřbitov náhradou za pohřebiště u kostela svaté Barbory poblíž města fungující od roku 1606. Ten byl v letech 18961899 zrušen, došlo pak k přesunu cenných náhrobků a některých ostatků na nový hřbitov.

Vstup tvoří neoklasicistní brána tvořící střed půlkruhového tělesa zdi s přilehlými zrcadlově umístěnými patrovými budovami, které tvoří zázemí hřbitovní správy, nacházela se zde též márnice. Podél zdi jsou umístěny hrobky a čestné hroby významných obyvatel města. Autorem budov a úpravy pozemku byl místní architekt a stavitel Anton Schwestka. Hřbitov svou severní částí přiléhá na nový městský židovský hřbitov zřízený roku 1910.

Obřadní síň nového židovského hřbitova

Pohřbeni jsou zde také vojáci a legionáři bojující v prvnídruhé světové válce, stejně jako vojáci Rudé armády padlí při osvobozování Československa roku 1945.

Po roce 1945[editovat | editovat zdroj]

S odchodem téměř veškerého německého obyvatelstva města v rámci odsunu Sudetských Němců z Československa ve druhé polovině 40. let 20. století zůstala řada hrobů německých rodin opuštěna a bez údržby.

Roku 1956 byl na hřbitově zřízen urnový háj. Krematorium s obřadní síní bylo na novém hřbitově postaveno a zprovozněno roku 1978 podle návrhu architekta Petra Braunera z olomouckého pracoviště Stavoprojektu Ostrava.

Hroby významných osobností[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]