Městská knihovna Most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městská knihovna Most
Současná budova Městské knihovny Most
Současná budova Městské knihovny Most
StátČeskoČesko Česko
PolohaMoskevská, Most, 434 21, Česko
Souřadnice
Typveřejná
Založena1919
Další informace
ŘeditelBc. Petr Petrik[1]
Webové stránkywww.knihovnamost.cz
Telefon474 768 800
SiglaMOG001
IČO00080713 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městská knihovna Most, p. o. je veřejná knihovna, jejímž zřizovatelem je město Most. Od roku 1985 sídlí v účelové budově (první svého druhu v poválečné Československé republice) v Moskevské ulici č.12.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova bývalého piaristického gymnázia

Česká městská knihovna byla v Mostě založena až po vzniku Československa, po různých peripetiích a přípravách, a to zřejmě až v roce 1923 (přesné datum není známo). Knihovna sídlila v budově staré pošty ve Vodní ulici (společně s knihovnou německou!). Měla se stěhovat do budovy bývalého piaristického gymnázia na třetím náměstí, avšak po okupaci Sudet na podzim roku 1938 z tohoto plánu sešlo, neboť české veřejné instituce byly uzavřeny a knihovna mezi nimi. Do gymnaziální budovy se nastěhovala německá knihovna.

Po skončení druhé světové války byla česká knihovna obnovena, pro veřejnost byla otevřena 1. října 1945 právě v budově bývalého piaristického gymnázia. Nový knižní fond (ten z doby před okupací byl téměř celý zlikvidován, dochovalo se jen torzo z původních asi 15 tisíc svazků) vznikal postupně, z počátku z darů institucí i jednotlivců. V roce 1948 se knihovna rozšířila o hudební oddělení. V roce 1954 byla založena sbírka s více než patnácti sty gramofonovými deskami. Od 60. let knihovna zajišťovala metodickou pomoc pro místní lidové knihovny v obcích okresu Most.

Budova poválečné polikliniky

V té době již probíhala likvidace starého Mostu a všechny obyvatele i jednotlivé instituce čekalo stěhování do nového města. Knihovna se ovšem nejprve stěhovala v roce 1975 do budovy bývalé polikliniky v Jarošově ulici, ještě ve starém Mostě. Mezitím byl zpracován předběžný projekt na novou knihovní budovu, s jejímž otevřením se počítalo v roce 1978. Termín však nebyl dodržen a knihovna se v roce 1979 musela provizorně přemístit do Kopist. Zde zůstala rok a poté se přestěhovala do nového Mostu, ovšem opět jen přechodně do budovy lidové školy umění v Moskevské ulici.

Stavba nové knihovny měla být dokončena v roce 1980, ovšem ani tento termín nebyl dodržen, takže se knihovna stěhovala až v roce 1984 a v následujícím roce byla otevřena pro veřejnost.[zdroj?] Autorem stavby byl architekt František Kameník.[2] Budova se stala první moderní účelovou knihovní budovou v tehdejším Československu. Stavba o půdorysu 63x41 metrů, umístěná ve svahu, je zajímavě řešená, se dvěma atrii.[zdroj?]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Zřizovatelem Okresní knihovny v Mostě byl do roku 2002 Okresní úřad v Mostě. Po jeho zrušení se od 1. 1. 2003 knihovna stala příspěvkovou organizací města Mostu a nazývá se Městskou knihovnou. Je i nadále pověřena poskytovat poradenské a koordinační služby veřejným knihovnám v okrese Most, což jsou městské knihovny v Litvínově, Meziboří, Lomu, Horním Jiřetíně a Hoře Svaté Kateřiny a dalších 19 obecních (místních) knihoven.

V roce 2003 bylo rozhodnuto o zrušení Správy městských kin a její sloučení s Městskou knihovnou,[3] které proběhlo k 1. 1. 2004.

Knihovna má oddělení výpůjčních služeb pro dospělé a děti a oddělení naučné literatury, součástí knihovny je kino Kosmos a planetárium. V budově existovalo také samostatné kino Mír, které však bylo zrušeno.

Již několik let se plánuje přestěhování Městské knihovny do budovy Repre (Kulturní dům), proti záměru přestěhování vznikla petice občanů a 19.11. 2019 proběhla i protestní akce, nicméně činnost knihovny probíhá i nadále ve stávajících prostorách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kontakty. www.knihovnamost.cz. Dostupné online [cit. 2018-08-10]. 
  2. Pavel Karous: Jak vytěžit nový Most. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  3. Tisková zpráva z jednání městské rady dne 11. 9. 2003. www.mumost.cz [online]. [cit. 2009-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-01-16. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Městská knihovna Most. 20 let v nové budově. Most, Městská knihovna Most 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]