Lokanka lepá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLokanka lepá
alternativní popis obrázku chybí
Lokanka lepá (Clarkia unguiculata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďpupalkovité (Onagraceae)
Rodlokanka (Clarkia)
Binomické jméno
Clarkia unguiculata
Lindl. 1837
Synonyma
  • Clarkia elegans
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květ lokanky lepé

Lokanka lepá (Clarkia unguiculata) je středně vysoká letnička vyznačující se atraktivními květy v pastelově červených barvách mnoha odstínů. Je součásti širokého rodu lokanka, jehož některé druhy se pro líbivé květy, dlouhou dobou kvetení a nenáročnost pěstují jako okrasné květiny.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh pochází ze Severní Ameriky, z centrální a jižní Kalifornie, kde roste od pacifického pobřeží až do podhůří Sierra Nevady, vyskytuje do nadmořské výšky až 1500 m. Ze své domoviny byl postupně rozšířen po velkém území Severní Ameriky a kolem roku 1835 zaveden i do okrasného zahradnictví v Evropě.

České republice se ve volné přírodě objevují zplanělé rostliny jen velmi řídce, pravděpodobně unikly ze zahrádek od drobných pěstitelů nebo z parkové výsadby. Výskyt na stejném stanovišti však nemívá dlouholeté trvání a nehrozí nebezpečí invazního rozšíření.[1][2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostlina původem ze širokých prérijních plání nebo světlých dubových či borových lesů potřebuje kyprou, propustnou, živinami dobře zásobenou, mírně kyselou neb slabě zásaditou půdu na plném slunci nebo v mírném polostínu. Na vodu, vyjma období klíčení, není náročná, ve stínu a v těžké, jílovité půdě špatně roste a nekvete. Není odolná vůči chladu, nesnáší teplotu pod +10 °C a s příchodem podzimu usychá.[3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá, s květenstvím asi 40 až 60 cm vysoká bylina s přímou lodyhou, která je křehká, jednoduchá nebo jen chudě větvená. Lodyha bývá červenavě naběhlá je porostlá střídavými, krátce řapíkatými listy se šedozelenými, 2 až 5 cm dlouhými, vejčitými či kopinatými čepelemi, které jsou po obvodě zoubkované a na vrcholu tupě špičaté. Výše na lodyze jsou listy nahrazeny obdobnými listeny.

Květenství na koncích květných lodyh je vytvořeno do hroznu uspořádanými nevonnými květy velkými asi 4 cm, ty jsou pravidelné, čtyřčetné a oboupohlavné. Květ se zvonkovitou češulíkališní lístky vespod srostlé, dlouhé okolo 13 mm a silně chlupaté. Korunu tvoří lístky vějířovitého tvaru, jsou velké 10 až 25 mm, nehet mají dlouhý do poloviny délky a po okraji jsou pilovité nebo zkadeřené, mívají barvu od losové přes tmavě červenou až po téměř fialovou. Tyčinek s dlouhými, zvlněnými nitkami je osm ve dvou kruzích, vnější mají prašníky červené a vnitřní žluté. Ze čtyřdílného semeníku ční nad prašníky dlouhá čnělka s laločnatou růžově-bílou bliznou. Květy jsou opylovány hmyzem, převážně včelami. Podle dlouhého nehtu korunních lístků dostala rostlina své vědecké druhové jméno, latinsky "unguiculus" značí "nehet". Ploidie druhu je 2n = 18. Plody jsou přímé nebo zakřivené, 15 až 30 mm dlouhé chlupaté tobolky, které se otvírají poměrně neochotně.[1][3][4][5][6]

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Lokanka lepá se rozmnožuje výhradně semeny, která se vysévají v dubnu a po vzklíčení přetrhávají. Pro urychlení kvetení je lze již dříve sít do skleníku a sazeničky v květnu vysázet na záhon. Kvetou od června do září, prvá semena dozrávají v srpnu. Pro větší počet květů je možno mladé rostlinky zaštípnout a tím podpořit větvení lodyh.

Prodávaná semena většinou nepocházejí z původního druhu lokanky lepé, ale jsou to šlechtěné kultivary. Byly u nich obvykle docíleny sytější barvy, delší doba kvetení nebo zdvojené či dokonce ztrojené korunní lístky.[1][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BERTOVÁ, Lydia. Flóra Slovenska IV/4: Klarkia pôvabná [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1988 [cit. 2016-12-12]. S. 492. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-12-20. (slovensky) 
  2. HASSLER, M. Catalogue of Life 2016: Clarkia unguiculata [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2016 [cit. 2016-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  3. a b Clarkia unguiculata [online]. California Native Plant Society, Sacramento, CA, USA, rev. Clarkia unguiculata [cit. 2016-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Plants For a Future: Clarkia unguiculata [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2016-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SNOGERUP, Sven; KARLSSON, Thomas. Flora Nordica, vol. 6: Clarkia [online]. Flora Nordica, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, SE [cit. 2016-12-12]. Dostupné v archivu. (anglicky) 
  6. a b Clarkia unguiculata [online]. Yosemite National Park, CA, USA [cit. 2016-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]