Lobau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Löbau.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Lobau
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Letecký pohled
Letecký pohled
Základní informace
Nadm. výška162 m n. m.
Rozloha23 km2
Poloha
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměVídeň
UmístěníVídeň
Souřadnice
Lobau
Lobau
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lobau je údolní niva nacházející se na levém břehu Dunaje východně od rakouského hlavního města Vídně. Území o rozloze 23 km² je administrativně rozděleno mezi vídeňský obvod Donaustadt a město Groß-Enzersdorf.

Lobau je tvořeno lužním lesem a sítí vodních kanálů. Nejrozšířenějším stromem je dub letní, roste zde také javor babyka, jasan ztepilý, topol černý a vrba bílá. V podrostu se nachází např. stulík žlutý, bublinatka jižní, rákos obecný, áron východní, ostružiník ježiník, svída krvavá, játrovky a mechorosty. Faunu tvoří bobr evropský, želva bahenní, okoun říční, cejn velký, kudlanka nábožná, volavka popelavá, ledňáček říční, rákosník velký nebo moudivláček lužní.

Lobau bylo původně říčním ostrovem, po regulaci Dunaje v roce 1875 bylo z východní strany spojeno s pevninou. Neobyvatelné pravidelně zaplavované území v jihozápadním cípu Moravského pole bývalo oblíbeným lovištěm habsburského dvora. V roce 1905 bylo Lobau vyhlášeno chráněným územím a roku 1918 přešlo pod správu města Vídně. V roce zde 1977 vznikla biosférická rezervace pod záštitou UNESCO, která byla v roce 1996 začleněna do národního parku Donau-Auen. Oblast, označovaná jako džungle na okraji velkoměsta, je využívána převážně k rekreaci (cykloturistika, koupání, projížďky na loďkách).[1] Část Lobau slouží také jako výcvikový prostor pro rakouskou armádu, nachází se zde vodárna zásobující Vídeň pitnou vodou.

V Lobau se nachází přístav pro cisternové lodě s rafinerií.[2]Za druhé světové války zde byly zahájeny práce na plánovaném dunajskooderském kanálu, jeho zbytky dělí území na horní a dolní Lobau. Při terénních úpravách v sedmdesátých letech 20. století vznikl z části Lobau umělý ostrov Donauinsel. Diskutuje se o záměru firmy ASFiNAG postavit silniční tunel pod Lobau, který je nutný k dokončení obchvatu Vídně, existují však obavy z nevratného poškození unikátních ekosystémů i z nebezpečně vysoké hladiny spodní vody. Náklady na stavbu, která by měla být dokončena nejdříve v roce 2030, se odhadují na 1,9 miliardy eur.[3]

V roce 1809 zde proběhla bitva u Aspern a Esslingu. Vyznamenal se v ní Georges Mouton de Lobau, který dostal podle místa svůj šlechtický predikát. Tehdejší události připomíná naučná stezka.[4]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]