Lachiš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lakiš)
Další významy jsou uvedeny na stránce Lachiš (rozcestník).

Lachiš (hebrejsky: לכיש) bylo významné starověké město v Izraeli. Nachází se v Šefele 7 km jihovýchodně od města Kirjat Gat. Lachiš je poprvé zmíněn v Amarnských listech (EA 287, 288, 328, 329, 335) jako Lakiša. Na archeologickém nalezišti se dnes nachází národní park Lachiš.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Za vlády Rechav'ama (hebrejsky רְחַבְעָם), se stal Lachiš po Jeruzalému druhým největším městem v Judsku. Roku 760 př. n. l. město poničilo silné zemětřesení. V roce 701 př. n. l., během povstání krále Chizkiáše proti Asýrii, bylo město dobyto Sancheribem. Bitvu ukazují nástěnné reliéfy, objevené v Ninive. Město bylo částečně obnoveno a definitivně zničeno Nabuchadnesarem II. za jeho tažení proti Judsku (586 př. n. l.).

Judští zajatci jsou odváděni do zajetí po dobytí Lachiše Sinacheribem r. 701 př. n. l.

Národní park[editovat | editovat zdroj]

Někdejší slavné město bylo nalezené počátkem 19. století. Návštěvníci národního parku mohou obdivovat pozůstatky kanaánských chrámů, promyšlený vodovodní systém nebo městskou bránu. Britští archeologové při svých pátráních nalezli studnu o hloubce 44 metrů. Právě tato studna pak byla důvodem, proč obyvatelé Lachiše tak dlouho dokázali odolávat proti cizím vetřelcům (Asyřanům, Babyloňanům, atp.). Významným nálezem britského archeologa Starkeyho z roku 1935 jsou tzv. Lakíšské dopisy z doby asyrského obležení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Lachíš na slovenské Wikipedii a Lachish na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • אלעזרי יובל: ארץ ישראל, לקסיקון מפה. תל אביב 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]