Šefela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ha-Šefelah
השפלה
Typický pohled na dolní Šefelu
Typický pohled na dolní Šefelu

Nejvyšší bod450 m n. m.
Délka65 km

Nadřazená jednotkaLevantský rift
Sousední
jednotky
Pobřežní rovina, Šaron, Samařsko, Judské hory, Negevská poušť

SvětadílAsie
StátIzraelIzrael Izrael
Map
Horninyslín, křída, spraš
PovodíStředozemní moře
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Typický pohled na horní Šefelu

Šefela (hebrejsky: הַשְּפֵלָה, doslova „nížina) či Judská nížina (hebrejsky: שְׁפֵלַת יְהוּדָה, Šefelat Jehuda) nebo také Přímořská nížina[1] je označení pro oblast v jiho-centrálním Izraeli. Jedná se o 10–15 kilometrů dlouhou kopcovitou oblast Judeje mezi horou Hebron a pobřežní planinou, nacházející se v nadmořské výšce 120 až 450 m n. m. Jsou zde úrodné půdy a mírné středomořské polopouštní klima. Šefela byla jedním z míst přiřčených biblickému kmeni Juda. Přímo je zmíněna na několika místech v Tanachu.

Z Judských měst a z okolí Jeruzaléma, ze země Benjamínovy, z Přímořské nížiny, z pohoří z Negebu přijdou a přinesou do Hospodinova domu oběť zápalnou, obětní hod i oběť přídavnou a kadidlo, přinesou i oběť děkovnou
— Jeremjáš 17:26[2]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Ajalonské údolí

Starověké osídlení[editovat | editovat zdroj]

Tanach zmiňuje, že se v biblických dobách v šefelských údolích nacházela mnohá významná města. V nejsevernějším údolí Ajalón se nacházelo město Gezer. V údolí Sorek a údolí Ela se nacházela města Timna, Bejt Šemeš a Azeka. Na jihu stávalo nad údolím Lakiš stejnojmenné město Lakiš a později pak město Mareša. Tato strategická města byla místem mnohých bitev a byla zvláště aktivní během povstání Bar Kochby, kdy byly mnohé zdejší kopce propojeny propracovaným systémem bunkrů kvůli bojů proti Římanům.

Moderní význam[editovat | editovat zdroj]

V současnosti je Šefela převážně zemědělská oblast s velkým množstvím vesnických sídel zaměřených na zemědělství. Východní kopce jsou tvořeny vápenitými sedimenty a v této části se nachází mnoho malých osad

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Jednou z hlavních charakteristik oblasti jsou kopce tvořeny slínem pokrytou křídou, neboť nedaleké Judské hory jsou tvořeny tvrdou křídou a dolomity. V údolích a níže položených oblastech se nachází půdy s vysokým podílem písků, stejně jako velké plochy úrodné půdy. Sezónní bažiny se vyskytují během období dešťů. V jižní části se nachází velké množství spraše, zatímco severně od Aškelonu jsou jíly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shephelah na anglické Wikipedii.

  1. Sd 1, 9 (Kral, ČEP)
  2. Jr 17, 26 (Kral, ČEP)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]