Nachal ha-Ela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Údolí Ela)
Nachal ha-Ela
Vegetace v údolí Ela
Vegetace v údolí Ela
Základní informace
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
Západní břeh Jordánu, Izrael
Úmoří, povodí
Středozemní moře
PoznámkaParametr "poznámka" (nyní s hodnotou "vádí") šablony "Infobox - vodní tok" je zastaralý. Více informací po kliknutí.vádí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachal ha-Ela (hebrejsky: נחל האלה, arabsky: وادي السنط,Vádí es-Sunt) je vádí na Západním břehu Jordánu a v Izraeli.

Trasa toku[editovat | editovat zdroj]

Pohled na vesnici Netiv ha-Lamed He a údolí Nachal ha-Ela

Začíná v kopcovité krajině v Judských horách, západně od města Chalchul. Teče pak severozápadním směrem a poblíž vesnice Aderet vstupuje na území Izraele. Následný úsek poblíž vesnic Neve Micha'el, Netiv ha-Lamed He a Zecharja vede zalesněným mělkým údolím v nadmořské výšce okolo 250 metrů. Jde o údolí zmiňované v Bibli jako údolí Ela neboli Dolina Posvátného stromu, a to v První knize Samuelově 17,2: „Ale Saul a muži Izraelští sebravše se, položili se v údolí Elah, a sšikovali se k bitvě proti Filistinským[1] Právě v potoce Nachal ha-Ela měl biblický David vybrat několik kamenů, které pak použil do praku proti Goliášovi.[2] Na ploše cca 220 dunamů (22 hektarů) zde je vyhlášena přírodní rezervace, která chrání vegetaci podél toku, zejména vzácný druh stromového porostu.[3] Jde například o jilmy (konkrétně druh Ulmus canescens).[4] Poblíž vesnice Netiv ha-Lamed He do Nachal ha-Ela ústí zprava vádí Nachal Sansan a jeho přítok Nachal Eciona.

V dalším úseku pokračuje Nachal ha-Ela tentokrát již k západu skrz pahorkatinu Šefela, která se pozvolna sklání do pobřežní planiny. Z východu obtéká město Kirjat Mal'achi a pak už zcela rovinatou krajinou míří k severozápadu. U vesnice Štulim na východním okraji města Aškelon ústí do řeky Lachiš, která pak po několika kilometrech vtéká do Středozemního moře.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

levostranné

pravostranné

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 1S 17, 2 (Kral, ČEP)
  2. Elah Valley [online]. bibleplaces.com [cit. 2010-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-20. (anglicky) 
  3. נחל האלה [online]. parks.org.il [cit. 2010-10-01]. Dostupné online. (hebrejsky) [nedostupný zdroj]
  4. מציאות בוטניות: אולמוס שעיר בנחל האלה [online]. Židovský národní fond [cit. 2010-10-01]. Dostupné online. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]