Královnin náhrdelník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královnin náhrdelník
Marie Antoinetta roku 1786
AutorAlexandre Dumas starší
Původní názevLe Collier de la reine
ZeměFrancie
CyklusPaměti lékařovy
Žánrhistorický dobrodružný román
Datum vydání1849-1850
Česky vydáno1912
Předchozí a následující dílo
Josef Balsamo Ange Pitou
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Královnin náhrdelník (18491850, Le Collier de la reine) je dobrodružný historický román francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího, který napsal ve spolupráci s Augustem Maquetem. Jde o druhou část autorova románového cyklu Paměti lékařovy (Mémoires ďun médecin), ve kterém je zachycena příprava a počáteční průběh Velké francouzské revoluce v letech 17701793.

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Ludvík XVI. roku 1786
Karidnál Louis de Rohan

Román volně navazuje na přecházející část cyklu, na román Josef Balsamo (Joseph Balsamo). Odehrává se v letech 17841785 a Josef Balsamo, nyní již pod jménem Cagliostro, pokračuje v intrikách směřujících k rozvrácení francouzské monarchie. Povede se mu vyvolat obrovský skandál, který byl prvním krokem k rozpoutání Velké francouzské revoluce.

Cagliostro docílí toho, že na radu intrikánky Jeanne de la Motte z rodu Valois a na základě zfalšovaných dopisů od královny koupí kardinál Louis de Rohan pro Marii Antoinettu, kterou tajně miluje, vzácný náhrdelník, který původně nechal vyrobit Ludvík XV. pro Madame du Barry. Cagliostro dále objeví pouliční herečku a zpěvačku Olivu/Nicole, která se velmi podobá královně, a zařídí, aby se s kardinálem setkala a potvrdila mu, že náhrdelník opravdu chce. Jeanne pak kardinálovi sdělí, že mu královna na zaplacení náhrdelníku pošle do dvou měsíců peníze. Cagliostro kardinálovi dokonce věští, že se stane ministrem. Navíc se Cagliostro ukazuje s Olivou na veřejnosti, což velmi škodí královnině pověsti.

Náhrdelníku se nakonec zmocní Jeanne de la Motte, a když kardinál nemůže splácet své dluhy, dostane se celá věc na veřejnost. Kardinál de Rohan je obviněn z podvodu a po jeho výpovědi i Jeanne, která nestačila prchnout. Jsou postaveni před soud, ale nikdo nevěří, že by pracovali na vlastní pěst bez souhlasu královny, jejíž pověst je tak těžce otřesena. Před soudem stane i Cagliostro a jeho zásluhou jsou nakonec kardinál, Oliva i Cagliostro propuštěni. Jeanne je odsouzena ke zbičování a k vypálení potupného znamení.

Jeanne de la Motte

Druhou dějovou linii románu tvoří další osudy Andrée de Taverney. Ta se zamiluje do mladého hraběte Oliviera de Charny, který však miluje královnu. Při jedné návštěvě poklekne a políbí královně nohu. V tom vejde král a královna, aby Charnyho zachránila, poví, že ji prosil o ruku Andrée. Andrée je šťastná a jede za bratrem Filipem, který mezitím opustil dvůr, aby mu tuto novinku sdělila. Přijede však i Charny a sdělí Filipovi, že si musí Andrée vzít, jinak že by byla pošpiněna čest královny. Filipův otec vše vyslechne, dostane infarkt a zemře. Také Andrée se vše dozví a zhroutí se. Ke svatbě ale skutečně dojde. Andrée tak obětovala pro královnu své štěstí, a muže, kterého milovala, nyní nenávidí.

V románě se objevuje také doktor Gilbert, což není nikdo jiný než mladík Gilbert z první části cyklu, který přežil střelu do hrudi od Filipa de Taverney a vystudoval v Americe lékařství.

Filmové adaptace[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]