Paměti lékařovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ilustrace k románu Josef Balsamo

Královnin náhrdelník, vydání z roku 1856
Ange Pitou (Dobytí Bastily)
Ilustrace k románu Hraběnka de Charny

Rytíř de Maison-Rouge, vydání z roku 1846

Paměti lékařovy (Mémoires d'un médecin) je cyklus dobrodružných historických románů francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího, který napsal ve spolupráci s Augustem Maquetem. V jednotlivých románech cyklu je zachycena příprava a počáteční průběh Velké francouzské revoluce v letech 17701793.

Romány cyklu[editovat | editovat zdroj]

Cyklus se skládá z těchto románů:

Protože román Rytíř de Maison-Rouge (1846, Le chevalier de Maison-Rouge), česky též jako Královnin kavalír nebo Konec královny, bezprostředně navazuje na poslední díl cyklu, bývá s tímto cyklem vydáván, jako by byl jeho součástí.

Stručný obsah cyklu[editovat | editovat zdroj]

Dobrodruh, alchymista, svobodný zednář, mág, Velký Kopt a velmistr tajné organizace Josef Balsamo, jinak známý též jako Cagliostro, slibuje svým druhům, že zničí francouzskou monarchii a vytvoří tak zárodky nového lepšího a svobodného světa. Jeho intriky vedou k poklesu prestiže královské rodiny (vyvolá například obrovský skandál s královniným náhrdelníkem, který byl prvním bodem k rozpoutání Velké Francouzské revoluce).

Na tomto pozadí se odehrávají většinou tragické příběhy dalších postav cyklu, doktora Gilberta, Filipa de Taverney a jeho sestry Andrée, Oliviera de Charny a také představitelů třetího stavu, revolucionáře Ange Pitoua a sedláka-filozofa Billota. Cyklus končí popravou krále Ludvíka XVI. Cagliostrovo dílo zkázy je tak dokonáno.

V úzce souvisejícím románu Rytíř de Maison-Rouge jsme svědky marných snah o záchranu královny Marie Antoinetty a její popravy.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Tento seznam obsahuje pouze kompletní vydání celého cyklu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]