Kostel svatého Jakuba Staršího (Petrovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jakuba Staršího
v Praze 10-Petrovicích
Kostel svatého Jakuba Staršího v Praze 10-Petrovicích
Kostel svatého Jakuba Staršího v Praze 10-Petrovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ČtvrťPetrovice
Souřadnice
Základní informace
Církevčeská římskokatolická
ProvincieČechy
DiecézeArcidiecéze pražská
Vikariáttřetí pražský vikariát
FarnostPraha-Petrovice
Statusfarní kostel
ZasvěceníJakub Starší
Architektonický popis
Stavební slohpůvodně románský, pozdně barokní přestavba
Typ stavbyJednolodní kostel
Výstavbadruhá polovina 13. století - 1801 (barokní přestavba)
Další informace
AdresaEdisonova 17
109 00 Praha 10-Petrovice
UliceEdisonova
Kód památky40824/1-1705 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jakuba Staršího je nejstarší památkou pražských Petrovic. První písemné zprávy o farnosti u zdejšího kostela pocházejí již z doby vlády Karla IV.[1] Kostel je chráněn jako kulturní památka.[2]

Historie kostela[editovat | editovat zdroj]

Zazděný původní vchod do kostela
Kostel v červnu 2017
Zahrádka před kostelem
Betlém v interiéru kostela

Na základě stavebního průzkumu je zřejmé, že petrovický kostelík vznikl pravděpodobně už ve druhé polovině 13. století. Jedná se o raně gotickou stavbu, která ještě nese znaky románského slohu.

Světlo původně pronikalo dovnitř pouze vchodem z jižní strany a jediným oknem uprostřed čelní stěny kněžiště. Vchod je dnes již zazděný a také z románského okna se zachovala jen horní část ostění. Toto okno bylo zřejmě jedním z mála zdobných prvků stavby. Malířskou výzdobu získal interiér pravděpodobně až počátkem 15. století.

Ve druhé čtvrtině 18. století došlo k rekonstrukci a dostavbě zřejmě již chátrajícího kostelíku. Na východě k němu byla přistavěna sakristie a na západě hranolová věž, ve které byla roku 1776 zřízena zvonice. Pod věží byl umístěn nový vchod, kvůli čemuž byl starší vchod z jihu zazděn. Kostel tehdy získal barokní vzhled. Osvětlení zajišťovala již čtyři větší kasulová okna. Nová omítka vnitřních stěn zakryla středověké malby.

Druhá výrazná přestavba kostela byla provedena v roce 1910. Angažoval se při ní hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca a jeho žena Marie Antonie Gabriela, roz. Nosticová-Rieneck. Záměrem rekonstrukce bylo dát kostelu opět gotickou podobu. Barokní cibulovou báň nahradil štíhlý čtyřboký jehlan, byly strženy vnější omítky a opraveno původní obložení zdí lomovým kamenem. Zazděný jižní gotický portál byl upraven jako součást fasády. Díky stržení vnitřní omítky byla objevena a částečně zrestaurována středověká malířská výzdoba (její generální rekonstrukce byla provedena roku 1980).[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je památkově chráněn včetně hřbitova a ohradní zdi s bránou. Na pilířích vstupní brány stojí sochy sv. Jakuba Většího a sv. Tadeáše. Na hřbitovní zdi je pak ještě torzo sochy dalšího, neidentifikovaného světce.[2] Hřbitov u kostela byl zrušen a roku 1907 byl založen přibližně 750 metrů východně hřbitov nový.

Farní centrum Camino[editovat | editovat zdroj]

V těsném sousedství kostela vzniklo nové farní centrum Camino, které nabízí prostory pro setkávání farníků i rodičů s dětmi. Dne 6. února 2014 byl v hotelu Clarion uspořádán benefiční koncert pod záštitou arcibiskupa Dominika kardinála Duky OP, a pražského primátora Tomáše Hudečka. Koncertem na podporu výstavby farního centra provázel P. Prokop Siostrzonek OSB kde vystoupila skupina Hradišťan Jiřího Pavlicy.[3] Celkové náklady na výstavbu měly činit přibližně 20 milionů Kč.[zdroj?] Stavba byla dokončena v první polovině roku 2016 a v neděli 29. května ji slavnostně vysvětil kardinál Duka.[4] Prostory farního sálu Camino slouží mnoha společenským účelům a je možné si je také pronajmout. [5]

Petrovický betlém[editovat | editovat zdroj]

V petrovickém kostele sv. Jakuba Staršího je v době vánočních svátků vystavován unikátní betlém. Vznikl na počátku 21. století a má podobu jakéhosi tabla s fotografiemi místních farníků s jejich rodinami, žijících i již zesnulých zdejších občanů. K roku 2019 betlém obsahoval na 600 postav petrovických farníků.[6] Krajinu představují snímky petrovických a hornoměcholupských domů, škol a dalších objektů. Betlém se staví na počátku adventu a postupně se doplňuje o hvězdičky a andělíčky, symbolizující modlitby a dobré skutky. O vánoční mši je přidáno vyobrazení svaté rodiny a betlémské hvězdy a na slavnost Zjevení Páně přibývají postavy tří králů. Autorkou nápadu vytvoření neobvyklého betléma je MUDr. Jiřina Němcová.[6]

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PICKOVÁ, Dana. Historie kostela [online]. Farnost Praha-Petrovice, článek převzat z Petrovické revue, datum vydání neuvedeno. Dostupné online. 
  2. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-01-14]. Identifikátor záznamu 152906 : Kostel sv. Jakuba Většího, 40824/1-1705. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. Farní centrum (pozvánka na benefiční koncert 6. února 2014) [online]. Farnost Praha-Petrovice. Dostupné online. 
  4. http://farnost.petrovice.org
  5. Farní centrum Camino na http://farnost.petrovice.org
  6. a b Program Adventu a Křesťanských Vánoc 2019. Možnost prohlídky betléma: Praha-Petrovice, kostel sv. Jakuba Staršího [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-12-28. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]