Kostel svaté Trojice (Palowice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Trojice
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
Výstavba1606
Další informace
Adresaul. Woszczycka 17a, Palowice, PolskoPolsko Polsko
Kód památkyR/21/48, 599/66 a A/689/2020
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Trojice (polsky: Kościół Trójcy Przenajświętszej) je dřevěný římskokatolický filiální kostel v obci Palowice v gmině Czerwionka-Leszczyny v okrese Rybnik ve Slezském vojvodství v Polsku. Náleží pod katolickou farnost svaté Trojice v Palowicích děkanátu Orzesze arcidiecéze katovické. Kostel je zapsán ve vojvodském seznamu památek pod registračním číslem 563/66 z 5. února 1966[1] a je součástí Stezky dřevěné architektury ve Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v roce 1594 a v roce 1606 byla dostavěna věž tesařem Janem Oźgem v Leszczynách. Stáří bylo doloženo dendrochronologickým průzkumem v roce 2016. Kostel byl opravován v 1884 a v 19. století byla přistavěna zděná sakristie. [2][3] Ve druhé polovině 20. století byl opuštěn a začal chátrat. Do Palowic byl přemístěn v roce 1981. Při jeho rekonstrukci v novém místě byla zničena polychromie z roku 1884, byla vyměněné boční přístavky a na místo původní zděné sakristie byla postavená dřevěná. V roce 1997 byla vedle kostela postavená samostatně stojící dřevěná zvonice. V letech 2017–2018 byl opravován.[4][5][6]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní orientovaná dřevěná roubená stavba na půdorysu obdélníku na kamenné podezdívce. Kněžiště je užší něž loď na půdorysu obdélníku a sakristií na jižním boku. Přisazená dřevěná věž je štenýřové konstrukce se sbíhajícími se stěnami a zvonovým patrem, který je zakončen stanovou střechou. Kostel je zastřešen dvou hřebenovou šindelovou sedlovou střechou. Na hřebeni lodi je čtyřboký sanktusník s kuželovou střechou. Boční vchod vede přes přístavek, druhý vede podvěžím. Vchodové přístavky – předsíně jsou štenýřové konstrukce. Kolem kostela je šindelové zastřešení otevřených sobot. Stěny kostela jsou kryté šindelem nad sobotami. Přístavky a stěny pod přístřeším je bedněné.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Stropy jsou ploché, vnitřní stěny jsou táflovány deskami bez výmalby. V západní části je kruchta podepřená dvěma sloupy a replikou prospektu (původní pocházel z roku 1845 od varhanáře Jana Hawla) s elektronickými varhany. Hlavní oltář je pozdně renesanční z poloviny 17. století s obrazem svaté Trojice z roku 1898 a sochami svatého Bartoloměje, Petra a Pavla a Michala archanděla. Ambon pochází z 17. století. Výzdobu doplňuje lidové řezbářství soudobého řezbáře Alfreda Buchty.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół Trójcy Przenajświętszej w Palowicach na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie. [cit.2020-04-12]. Dostupné online. S. 59 (polsky)
  2. Palowice - kościół drewniany. www.kosciolydrewniane.pl [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. 
  3. Kościół par. pw. Trójcy Świętej, Palowice - Zabytek.pl. zabytek.pl [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Zabytkowy kościół w Palowicach po renowacji. www.czerwionka-leszczyny.pl [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. (polsky) 
  5. Drewniany Kościół Trójcy Przenajświętszej w Palowicach. www.slaskie.travel [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. (polsky) 
  6. Kościół pw. Trójcy Przenajświętszej w Palowicach - Platforma e-Usług Kulturalnych. www.peuk.fiiz.pl [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]