Stanová střecha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Praha, Novomlýnská vodárenská věž

Stanová střecha (někdy též jehlanová střecha) je střecha, která má zpravidla čtyři střešní roviny, jež se sbíhají do středového vrcholu a tvoří tak čtyřboký nebo i víceboký jehlan. Používá se na samostatně stojících budovách přibližně čtvercového půdorysu, ovšem setkat se s ní lze i na obdélníkovém půdoryse - příkladem může být první varianta střechy na katedrále v Plzni,[1] většinou se ale v případě protáhlého půdorysu umísťují stanové střechy v řadě za sebou, tak jak je to patrné u Barbory v Kutné Hoře.

Současné sakrální střechy[editovat | editovat zdroj]

Původní stanová střecha se nachází na olomouckém kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie, dále tu patří střecha kostela sv. Mikuláše v Lounech, Všech svatých v Litoměřicích, svatého Kříže v České Lípě a střecha litoměřického měšťanského domu zvaného Pod Bání neboli Kalich.[2] Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře má trojici gotizujících stanových střech, které zřejmě odpovídají původnímu gotickému řešení.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.bip.cz/biskupstvi/budova-a-katedrala-sv-bartolomeje Archivováno 5. 5. 2013 na Wayback Machine. Budova a katedrála sv. Bartoloměje
  2. Archivovaná kopie. olomouc.op.cz [online]. [cit. 2013-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-07-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]