Kostel Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle
Průčelí kostela
Průčelí kostela
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
Statusfarní kostel
Současný majitelPařížská radnice
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
Typ stavbynovoklasicismus
Výstavba1823-1830
Další informace
Adresa25 rue de la Lune, 75002 Paris
UliceRue Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle, rue Beauregard a Rue de la Lune
Oficiální webOficiální web
Kód památkyPA00086016
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle (doslovně Panny Marie Dobré Zprávy) je katolický farní kostel ve 2. obvodu v Paříži, v ulici Rue de la Lune. Kostel je zasvěcen Panně Marii a svým názvem odkazuje na Zvěstování Panny Marie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současný kostel je již v pořadí třetím svatostánkem na tomto místě. V roce 1551 zde byl postaven kostel, který byl zničen roku 1591 během obléhání Paříže Jindřichem IV. V dubnu 1628 královna Anna Rakouská položila základní kámen nového kostela, který byl v roce 1673 povýšen na farní. Z tohoto kostela se dodnes dochovala pouze zvonice. Za Velké francouzské revoluce byl v roce 1791 kostel znárodněn a roku 1797 prodán třem měšťanům. V roce 1803 koupilo stavbu město Paříž. Kostel byl natolik poškozený, že musel být stržen. Současný kostel postavil v letech 18231830 architekt Étienne-Hippolyte Godde (17811869), stavební mistr města Paříže, který navrhl rovněž plány ke kostelům Saint-Denys-du-Saint-Sacrement a Saint-Pierre-du-Gros-Caillou.

Stavba je od roku 1983 chráněná jako historická památka.

Pohled do kněžiště

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel postavil architekt Étienne-Hippolyte Godde v novoklasicistním stylu. Stavba má severo-jižní orientaci namísto obvyklé západo-východní z důvodu zastavěného prostoru a vedení tehdejších ulic. V jihovýchodní části kostela se nachází zvonice předchozího kostela ze 17. století. Fasáda je velmi jednoduchá s peristylem. Dva dórské sloupy a dva boční pilastry nesou architráv s triglyfem a trojúhelníkovým frontonem.

Kostel svým architektonickým pojetím odpovídá raně křesťanské bazilice bez transeptu a chórového ochozu s centrální lodí ukončenou půlkruhovou apsidou s polokupolí a dvěma bočními loděmi. Hlavní loďvalenou klenbu a obloukové arkády na dórských sloupech ji oddělují od bočních lodí, na které je napojeno dvanáct kaplí. Malby v kostele vytvořil Alexandre-Denis Abel de Pujol (17871861).

Uprostřed kostela se nachází osmiboká křtitelnice, ke které vede sedm schodů představující sedm hlavních hříchů podle tradice rané církve.

Varhany vytvořil na konci 19. století John Abbey a v letech 1950 (Joseph Gutschenritter) a 1988 (Jean-Marc Cicchero) byly restaurovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle (Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]